Wall Street: «Δίχτυ προστασίας» από τα εταιρικά κέρδη ενόψει των αμερικανικών εκλογών
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: «Δίχτυ προστασίας» από τα εταιρικά κέρδη ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν των εκλογών στις ΗΠΑ, μια κομβική στιγμή για τις αγορές και είναι σκόπιμο να δούμε που βρίσκεται η εταιρική κερδοφορία με βάση τα όσα συνέβησαν στο γ’ τρίμηνο. Οι επιδόσεις των εταιρειών μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάσχεσης των πιέσεων σε πιθανές αναταράξεις που θα προκύψουν μετά τα αποτελέσματα ή να προσελκύσουν εκ νέου κεφάλαια που μέχρι σήμερα τηρούσαν στάση αναμονής. 

Έχοντας καλύψει το 70% της διαδρομής των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου έχουμε ένα πολύ καλό δείγμα γραφής ως προς την τάση της κερδοφορίας των εταιριών του S&P 500. Με τα ως τώρα δεδομένα το τρίμηνο θα κλείσει με αύξηση κερδών 5,1%, μια επίδοση που συνιστά ρεκόρ κερδοφορίας για τα κέρδη ανά μετοχή σε γ’ τρίμηνο και είναι η πέμπτη συνεχόμενη αύξηση που παρατηρείται σε τριμηνιαία δημοσίευση αποτελεσμάτων. Οι 350 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη δείχνουν αύξηση 8,8% μακράν καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις του 3,4% πριν την έναρξη των ανακοινώσεων, με το 75% των εταιρειών να εμφανίζουν μεγέθη καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. 

Για τις δημοφιλείς έξι από τις «επτά υπέροχες» της αγοράς που έχουν ανακοινώσει μεγέθη οι επενδυτές αποκόμισαν ανάμικτες εντυπώσεις. Δεν άρεσαν Apple, Microsoft και Meta ενώ στον αντίποδα θετικών σχολίων έτυχαν οι επιδόσεις των Tesla, Google και Amazon. Ωστόσο, υπάρχουν κοινά στοιχεία στις επιδόσεις που εγγυώνται την επίτευξη υψηλότερων μεγεθών αν όχι μακροπρόθεσμα σίγουρα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο πρώτος κοινός παρανομαστής και των έξι εταιρειών είναι η αύξηση στη γραμμή του κύκλου εργασιών με μόνη διαφοροποίηση της Apple η οποία πλέον έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια νούμερα (έσοδα 6,1% και κέρδη +8,8%). Οι επιδόσεις αυτές όχι μόνο δείχνουν την εδραίωση μια τάσης ανάπτυξης στον κορμό των εταιριών που οδηγεί την κερδοφορία αλλά και έναν βαθμό κυριαρχίας στην αγορά που είναι δύσκολο να εκτοπιστεί από τους ανταγωνιστές της, πόσο μάλλον από τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος κοινός παρανομαστής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς εκτός από τη συνήθη ύποπτο NVIDIA στο παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά Microsoft, Google, Αmazon και Meta. Στο γ’ τρίμηνο οι 7 υπέροχες αναμένεται να δείξουν αύξηση καθαρών κερδών κατά +30,5% (περιλαμβάνει τα πραγματικά αποτελέσματα από τα έξι μέλη της ομάδας που έχουν ανακοινώσει και τις εκτιμήσεις για την Nvidia (η οποία ανακοινώνει στις 20 Νοεμβρίου) ενώ στο δ’ τρίμηνο αναμένεται αύξηση 17,2%. Για το σύνολο του 2024 η κερδοφορία θα αυξηθεί 31,8% και οι εκτιμήσεις για το 2025 βρίσκονται στο διόλου ευκαταφρόνητο +16,1%. 

Προφανώς, ο κλάδος των εταιρειών τεχνολογίας είναι ο κυρίαρχος κλάδος που οδηγεί την κερδοφορία των εταιρειών. Εξαιρώντας τις «επτά υπέροχες» η κερδοφορία θα εμφανίζονταν αυξημένη μόλις κατά 1,3%. Στον αντίποδα έρχεται ο κλάδος της Ενέργειας. Αντίστοιχα η εξαίρεση του θα επιτάχυνε την αύξηση των κερδών στο 9,2%. Το momentum της κερδοφορίας των εταιριών τεχνολογίας πάντως έχει αυξήσει τις κεφαλαιοποιήσεις των 7 σε όρους ΡΕ που φαίνεται απαιτητικό: Microsoft (33,6x), Google (22,2x), Αmazon (40,9x), Meta (25,7x), Tesla (118,2x), Apple (36,7x), Nvidia (63,4x). Το εισιτήριο εισόδου πλέον είναι ακριβό ωστόσο οι εταιρίες αυτές έχουν καταφέρει να πείσουν για τις προοπτικές τους και τη δυναμική των επόμενων χρήσεων.

Αναμενόμενα η επίδραση στο σύνολο της αγοράς δεν είναι αμελητέα. Το ΡΕ της αγοράς βρίσκεται στις 21,3 φορές, υψηλότερα από το μέσο όρο της πενταετίας (19.6x) και αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο της δεκαετίας (18,1x). Ας κρατήσουμε αυτό το τελευταίο στοιχείο ως ένα εν δυνάμει επίπεδο διόρθωσης της αγοράς, αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό για τους επενδυτές.