Με μικρές απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς υποχωρώντας ελαφρώς από τα χτεσινά ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν μια σειρά από νέα μακροοικονομικά στοιχεία μεταξύ των οποίων και οι τάσεις ενίσχυσης που έδειξε η αγορά εργασίας, μία ημέρα μετά την αποκλιμάκωση που έδειξε ο πληθωρισμός στη χώρα.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 35.400 μονάδες με πτώση 0,24% έχοντας όμως διευρύνει ελαφρώς το ιστορικό του υψηλό στις 35.510 μονάδες κατά το άνοιγμα, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει ελεγχόμενες απώλειες κατά 0,2% κινούμενος στις 4.437 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχωρεί κατά 0,4% και βρίσκεται στις 14.703 μονάδες.
Παρά την υποτονική κίνηση των δεικτών έως τώρα, η ημέρα είχε επιπλέον θετικά νέα καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν για τρίτη συναπτή εβδομάδα το 7ήμερο που τελείωσε την περασμένη Παρασκευή, δείχνοντας μια σταθερή τάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας στη χώρα.
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν την τελευταία εβδομάδα ανήλθαν σε 375.000, μειωμένες κατά 12.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό μία εβδομάδα νωρίτερα και πλήρως εναρμονισμένες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg που προέβλεπαν ακριβώς τον ίδιο με τον τελικό αριθμό.
Αντίθετα, οι τιμές που πληρώνουν οι αμερικανοί κατασκευαστές και άλλες επιχειρήσεις για εργασία, πρώτες ύλες και άλλα αγαθά αυξήθηκαν ξανά τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο δομικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού, εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων, εμπορικών υπηρεσιών και της ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,9% τον περασμένο μήνα έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,5%.
Χτες ωστόσο, τα κρίσιμα για τη μελλοντική στάση της Fed στοιχεία έδειξαν ότι ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,4%, επιβραδύνοντας σημαντικά από το +0,9% του Ιουνίου.
«Ο πληθωρισμός έχει σημειώσει τουλάχιστον παύση», δήλωσε ο Μπραντ ΜακΜίλαν, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών στην Commonwealth Financial Network.
«Τόσο για τα γενικά όσο και για τα δομικά στοιχεία, οι μηνιαίοι και ετήσιοι αριθμοί ήταν σταθεροί ή μειωμένοι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται σίγουρα σε ασταμάτητη αυξητική τάση», προσθέτει.
Σύμφωνα δε με τον ίδιο, «καθώς εμβαθύνουμε στους αριθμούς, βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός κινείται πάνω από εκεί που ήταν, αλλά δείχνει σημάδια υποχώρησης και επιστροφής σε πιο ανεκτά επίπεδα».
Την ίδια ώρα όμως, πληθαίνουν οι φωνές μεταξύ των διαμορφωτών της πολιτικής της Fed που υποστηρίζουν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αίρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, «συσφίγγοντας» τη νομισματική πολιτική της.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στη Financial Times η Μέρι Ντέιλι, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο ανέφερε ότι «είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να συζητάμε για το επίπεδο στήριξης που παρέχουμε στην οικονομία σε τακτική βάση, και το σημείο εκκίνησης για αυτό είναι φυσικά οι αγορές ομολόγων. Δυνητικά μιλάω για αρχή του tapering αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους»,