Οι κλυδωνισμοί στην κινεζική αγορά ακινήτων, η προοπτική του tapering στην αυριανή συνεδρίαση της Fed, οι συνεχείς διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η διεθνής ενεργειακή κρίση και η όξυνση στο διεθνές γεωπολιτικό παιχνίδι, βρίσκονται πίσω από την ελεύθερη πτώση που καταγράφτηκε σήμερα στις αμερικανικές αγορές, με τον Dow Jones στο κλείσιμο να χάνει πάνω από 600 μονάδες, μειώνοντας τις αρχικές απώλειες των 900 μονάδων.
Οι απώλειες του Dow Jones έφτασαν τις 614 μονάδες το 1,8% με το δείκτη να κλείνει στις 33.970 μονάδες. Το κλίμα στην αμερικανική αγορά, όπως και στις υπόλοιπες είναι έντονα επηρεασμένο από τους τριγμούς του υπερχρεωμένου κλάδου ακινήτων της Κίνας και της διαφαινόμενης κατάρρευσης του κολοσσού της Evergrande, η χρεοκοπία της οποίας θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας εδώ και χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό ο Dow Jones παρουσίασε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις σε μια ημέρα από τις 28 Οκτωβρίου του 2020. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,7%, επίσης στον ρυθμό της χειρότερης ημερήσιας απόδοσής του σε σχεδόν 11 μήνες, καταγράφοντας 4.357 μονάδες. Ο Nasdaq Composite εμφανίζει πτώση 2,2%, κλείνοντας στις 14.713 μονάδες.
Σήμερα, η μετοχή της Evergrande Group κατέγραψε βαριές απώλειες άνω του 10%, με το γενικό δείκτη Hang Seng να κλείνει με πτώση 3,30%.
Καθοριστικές οι εξελίξεις της επόμενης μέρας στα μέτωπα της Evergrande, των ενεργειακών αγορών, των αποφάσεων της FED στην σκιά των πληθωριστικών ενδείξεων, κι όλα αυτά ενώ η στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ- Μ. Βρετανίας- Αυστραλίας, ερήμην της Γαλλίας και της ΕΕ, λειτουργεί ως πυροκροτητής εξελίξεων και ανασφάλειας στο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο.
Οι επενδυτές δείχνουν έντονη νευρικότητα φοβούμενοι τη «μετάδοση» παγκοσμίως των κλυδωνισμών που έχει φέρει στις ασιατικές αγορές το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κολοσσού της αγοράς ακινήτων της Κίνα, η οποία εμφανίζεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της με αναλυτές να κάνουν λόγο για μια χρεοκοπία που ενδέχεται να εκτροχιάσει στο σύνολό της την κινεζική οικονομία.
Αύριο ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Fed, κατά την οποία η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη αναμένεται να οριστικοποιήσει το σταδιακό περιορισμό του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων της, το λεγόμενο tapering, παρόλο που εκτιμάται ότι η σχετική ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τον Νοέμβρη ή ακόμα και τον Δεκέμβρη.
«Το τείχος των ανησυχιών υψώνεται ολοένα και περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research, Σαμ Στόβαλ.
«Στον επίμονα αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, την απειλή του tapering και στο ενδεχόμενο μικρότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης, πλέον προστέθηκαν και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα μια μια χρεοκοπία της Evergrande», εξηγεί ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι αναλυτές της Morgan Stanley αναφέρουν ότι αναμένουν μια διόρθωση της τάξεως του 10% στον διευρυμένο δείκτη της αμερικανικής αγοράς τον S&P 500 από τη στιγμή που η Fed θα ανακοινώσει το tapering, προσθέτοντας ότι το μέγεθος ενδέχεται να διευρυνθεί έως και το 20% αν συνυπάρξουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας.
Παράλληλα, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» της Wall Street, έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό του κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Harris Financial Group Jamie Cox υποστήριξε ότι το «αδιέξοδο στο Κογκρέσο σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους, ανησυχίες για αλλαγές πολιτικής ή λάθη στη νομισματική πολιτική και μια πληθώρα προτεινόμενων φορολογικών αυξήσεων έχουν μειώσει τη διάθεση των επενδυτών»
Σε αυτό το κλίμα οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται σήμερα στους κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας, με τις Bank of America, να υποχωρεί κατά 3,4% και τις JPMorgan Chase και Goldman Sachs να κατά 3% αντίστοιχα, την ώρα που η μετοχή της Chevron έχασε 1,9%, η Dow Inc υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ το μεγαλύτερο «βαρίδι» στον Dow Jones είναι η Caterpillar με βουτιά 4%.
Η APA έχασε πάνω από 6%, ενώ η Occidental Petroleum και η Devon Energy μειώθηκαν και οι δύο πάνω από 5%. Ο Hess έχασε επίσης 5,3%. Η Ford και η Carrier Global έχασαν περισσότερο από 5%. Η General Motors και η Boeing υποχώρησαν κατά 3,8% και 1,8%, αντίστοιχα. Ο παραγωγός χάλυβα Nucor έχασε 7,6%.