Με ισχυρή άνοδο που ξεπερνά το 1,4% διαπραγματεύονται και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, συνεχίζοντας από το σημείο που σταμάτησαν χτες μετά την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος όταν φάνηκε «λευκός καπνός» στην Ουάσιγκτον για το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, αφότου διέγραψε απώλειες που ξεπερνούσαν τις 400 μονάδες για να κλείσει ενισχυμένος άνω των 100 χτες, σήμερα ενισχύεται κατά 500 μονάδες ή 1,5% και κινείται στις 34.925 μονάδες.
Παρομοίως, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,4% και διαπραγματεύεται στις 4.425 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που κινείται στις 14.716 μονάδες με +1,5%.
Μεγάλο μέρος της πίεσης που δεχόταν τις τελευταίες ημέρες η αγορά των ΗΠΑ αποκλιμακώθηκε χτες όταν επιτεύχθηκε διακομματική συμφωνία, έστω και προσωρινής φύσης, για αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού της χώρας μέχρι τον Δεκέμβριο και απομακρύνθηκε έτσι το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών από την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, με τις πιθανώς καταστροφικές συνέπειες που θα είχε.
«Παρόλο που πιστεύουμε ότι η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους θα ολοκληρωθεί, οι πολιτικοί ίσως χρειαστούν κάποιο "κίνητρο" από την αγορά. Κάτι που ενδέχεται να διατηρήσει τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα», αναφέρει ο ανώτερος αναλυτής στην Wells Fargo Securities Κρίστοφερ Χάρβεϊ.
«Θεωρούμε τη χθεσινή προσφορά της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία όχι ως μια βιώσιμη λύση, αλλά μάλλον ως μια πρόσκληση για να αποτρέψουμε μια δυνητικά άμεση καταστροφή - μια μικρή θετική εξέλιξη», συμπληρώνει.
Παράλληλα, στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλλε εξίσου και η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ παρουσίασαν απροσδόκητη άνοδο, ενώ παράλληλα τα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγράψει.
Τέλος, ακόμα μια θετική ένδειξη ήρθε από την αγορά εργασίας - σε συνέχεια της χτεσινής έκθεσης της ADP - καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σημαντικά, τόσο σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί όσο και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 326.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, μειωμένες κατά 48.000 από τις 364.000 της προηγούμενης, ενώ αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 345.000.