Ισχυρές απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν οι δείκτες στην Wall Street, παρά τις προσπάθειες ώστε να αντιστραφεί το κλίμα sell off που παρατηρείται στις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα κρούσματα της επιδημίας του κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται με αμείωτους ρυθμούς.
Πιο αναλυτικά, οι φόβοι πως η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό COVID-19 θα εξαπλωθεί σε ευρύτερη κλίμακα στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις εκτιμήσεις για παγκόσμια ύφεση, οδηγούν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε μεγάλες ρευστοποιήσεις.
Το κλίμα ανησυχίας στις ΗΠΑ εντάθηκε ακόμα περισσότερο την Τετάρτη, καθώς οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της προέλευσης ενός κρούσματος του κορονοϊού που επιβεβαιώθηκε στην πολιτεία της Καλιφόρνια, εκφράζοντας παράλληλα φόβους πως αποτελεί κρούσμα μετάδοσης εντός της κοινότητας.
Ο πρόεδρος Τραμπ, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών, διαβεβαίωσε την Τετάρτη πως ο κίνδυνος εξαιτίας της επιδημίας είναι τουλάχιστον προς το παρόν «πολύ χαμηλός» για τους Αμερικανούς. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε και να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε καθώς η ασθένεια θα εξαπλώνεται, εάν εξαπλωθεί», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι είναι διατεθειμένος να εγκρίνει τη δαπάνη «οποιουδήποτε ποσού» είναι «επαρκές» για την αντιμετώπιση του COVID-19. Η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 2,5 δισεκατομμυρίων, ποσό που οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν πολύ μικρό. Αν το Κογκρέσο εγκρίνει μεγαλύτερο κονδύλι «θα το αξιοποιήσουμε», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέθεσε στον αντιπρόεδρό Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ στην επιδημία του COVID-19.
«Ορίζω τον Μάικ Πενς επικεφαλής» της αμερικανικής αντίδρασης στην επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες, είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρός του θα συνεργάζεται με «επαγγελματίες της υγείας» στο ζήτημα.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στις 26.183,87 μονάδες, με απώλειες 770 μονάδων ή 2,87%. Μεγάλη πτώση άνω του 3% καταγράφουν οι μετοχές της Apple, της Disney και της Visa. Πτώση 4% σημειώνει η μετοχή της AMD και της Nvidia, ενώ άνοδο 1,9% σημειώνει η μετοχή της Gilead Sciences, η οποία και κατασκευάζει το φάρμακο remdesivir, που θεωρείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Πτώση 2,74% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 3.031,05 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που βρίσκεται στις 8.714,73, με απώλειες 2,96%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι φόβοι για εξάπλωση του κορονοϊού επηρέασαν και το Χρηματιστήριο της Μόσχας, όπου ο δείκτης RTS στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε σήμερα κατά 4,2% φθάνοντας στις 1399,27 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία των συναλλαγών. Τελευταία φορά που ο δείκτης RTS βρέθηκε κάτω από τις 1400 μονάδες, ήταν στις 24 Οκτωβρίου του 2019. Ο δείκτης MOEX του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έπεσε κατά 2,46% στις 2.943, 6 μονάδες.
Το δολάριο, την ίδια στιγμή, αυξήθηκε κατά 0,5% φθάνοντας τα 65,81 ρούβλια, ενώ το ευρώ σημείωσε αύξηση κατά 1,2% φθάνοντας τα 72,15 ρούβλια.