Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σπάσιμο margins, «τυφλές» και άκριτες ρευστοποιήσεις, ανατροφοδοτούμενος πανικός, αγελαίες συμπεριφορές, αλλά και τεράστιοι όγκοι και τζίροι και υπερβολικά μεγάλες διακυμάνσεις στις τράπεζες, συνέθεσαν το «μωσαϊκό» της χθεσινής συνεδρίασης! Μια συνεδρίαση που είχαμε χρόνια να δούμε στο Χ.Α., τουλάχιστον σ'' ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου.
Επίσης, μετά από καιρό ενεργοποιήθηκε ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) όταν το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις πήραν καταιγιστικό χαρακτήρα, ενώ έσπασαν και πολλά margins, «λύνοντας» τις όποιες τεχνικές και άλλες άμυνες, ανατροφοδοτώντας την πτώση!
Πάντως, παρ'' ότι υπήρξαν «αγριότητες» που έστειλαν στο καναβάτσο τις τραπεζικές μετοχές, εντούτοις το κλείσιμο ήταν αρκετά διαφορετικό συγκριτικά με το χαμηλό ημέρας, ενώ το γεγονός ότι απορροφήθηκαν οι μεγάλοι όγκοι κυρίως στις τράπεζες Alpha Bank και Εθνική, μαρτυρά κάποια θετικά σημάδια.
Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως οι πωλήσεις υπό το κράτος πανικού σχεδόν ποτέ δεν «δικαιώνονται» επενδυτικά, πόσο μάλλον όταν αυτές οι πωλήσεις δεν «πατούν» σε βεβαιότητες και συγκεκριμένα δεδομένα, αλλά σε σενάρια καταστροφής, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.
Τι λένε τρεις χρηματιστές για τις τράπεζες και το Χ.Α.
Το Liberal, ζήτησε την άποψη τριών χρηματιστών για το τι προκάλεσε το χθεσινό ξεπούλημα, αν υπήρξε υπερβολή, αν θα υπάρξει αντίδραση και γενικώς τι γίνεται από εδώ και πέρα. Το κεντρικό νόημα όσων δήλωσαν οι παράγοντες της αγοράς, είναι ότι παρ'' ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα θέματα στις τράπεζες, το χθεσινό «μακελειό» ήταν ακραίο, έλαβε χώρα εν μέσω πανικού και η αγορά από σήμερα ίσως βγάλει δυναμική αντίδραση (χωρίς να αποκλείονται κάποιες αρχικές πωλήσεις, λόγω «ουράς» εντολών από χθες).
Παράλληλα, παραδέχονται ότι υπήρξε και μεγάλη σπέκουλα σε όλο αυτό, με αρκετά χαρτοφυλάκια να «χτίζουν» καιροσκοπικά (και εκβιαστικά) στο καταστροφικό σενάριο...
Ν. Χρυσοχοΐδης: Από τη Moody''s ξεκίνησε το κακό
Ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΧΕ και μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) επισημαίνει πως «η επιδείνωση του κλίματος και η αλλαγή της στάσης των ξένων ξεκίνησε από τη ματαίωση ή αναβολή της αναβάθμισης από τη Moody''s που έβαλε δημοσιονομικό θέμα με τη μη περικοπή των συντάξεων. Την αγορά υπήρξαν διάφορες φήμες κυρίως για τη δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν με ευχέρεια φτηνή χρηματοδότηση από τις αγορές, κάτι που σε μια ρηχή περιφερειακή αγορά όπως η ελληνική, επέδρασαν καταλυτικά. Υπάρχει και το ζήτημα της Ιταλίας, που επιδεινώνει το κλίμα».
Ηλ. Ζαχαράκης: Υπερβολή ότι έγινε, οι τράπεζες είδαν το χαμηλό τους
Την άποψη ότι αυτό που έλαβε χώρα χθες είχε τεράστια υπερβολή καθώς «συνδυάστηκαν» πολλοί παράγοντες εκφράζει ο διευθύνοντας σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. Ο ίδιος τονίζει πως «αυτό που έγινε χθες είχε να γίνει από το Φεβρουάριο του ''16 (σ.σ. όταν ο Γ.Δ. κύλησε σε χαμηλό 27 ετών και στις 420,82 μονάδες).
Ενεργοποιήθηκαν margins μέσα στη συνεδρίαση, η πτώση ήταν ανατροφοδοτούμενη καθώς μηδενίστηκαν κωδικοί, προξενώντας πανικό. Παρ'' ότι ίσως υπάρχει ακόμη λίγη... ουρά πωλήσεων από χθες, θεωρώ πως ο τραπεζικός δείκτης είδε το χαμηλό του και για πολύ καιρό θα κινηθεί υψηλότερα. Δεν πιστεύω ότι έχει άλλο κάτω ο τραπεζικός κλάδος, καθώς ότι έγινε χθες ήταν υπό το κράτος πανικού. Άλλωστε, το γεγονός ότι στο τέλος η εικόνα είχε διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο σε σχέση με το χαμηλό ημέρας, δείχνει κάποια πράγματα».
Π. Δεπόλας: Είναι θετικό ότι απορροφήθηκαν οι όγκοι σε Alpha και Εθνική
Στις ιδιαιτερότητες της χθεσινής συνεδρίασης που έφεραν τα ακραία φαινόμενα αλλά και στο γεγονός ότι είναι θετικό πως απορροφήθηκαν οι μεγάλοι όγκοι στις Alpha Bank και Εθνική που είχαν πολύ καλύτερη εικόνα αναφέρεται ο κ. Παύλος Δεπόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.
Ο ίδιος επισημαίνει πως «είχε πολλά... σκασίματα η χθεσινή συνεδρίαση πολλές πλατφόρμες έβαλαν εντολές πελατών τους, υπήρξαν κινήσεις stop loss, έσπασαν margin calls, γενικώς υπήρξε ένα κλίμα πανικού και ισοπέδωσης. Βεβαίως, υπάρχει και σπέκουλα σε όλο αυτό το σκηνικό, αλλά την πολύ μεγάλη ζημιά την κάνει ο πανικός. Είναι τόσο ρηχή η αγορά μας, που μια στραβή, μια κακή είδηση, μπορεί να χαλάσει όλο το κλίμα.
Από την άλλη πλευρά, διέκρινα ότι ακόμη και στις τράπεζες η εικόνα δεν ήταν ομοιογενής. Παρ'' ότι έγιναν μεγάλοι όγκοι και τζίροι, απορροφήθηκαν πρωτίστως στην Alpha Bank και δευτερευόντως στην Εθνική, που έκλεισαν αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας. Πάντως, οι τράπεζες παραμένουν το κυρίαρχο... θέμα της αγοράς, έχουν σημαντικά προβλήματα να λύσουν, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος που θα οριστεί για την απομείωση των κόκκινων δανείων την προσεχή τριετία».