Λύση στα «κόκκινα» δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σχετική ρύθμιση, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
«Θέτουμε σήμερα διάταξη στη δημόσια διαβούλευση για να δώσουμε επιτέλους μια λύση ρύθμισης στα κόκκινα δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών. Δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν και κουρέματα με ταυτόχρονη δυνατότητα αναχρηματοδότησης όσων μπορούν να είναι βιώσιμα και να ξαναζωντανέψει η παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.
Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:
- η διαγραφή τόκων,
- η απομείωση του δανείου,
- η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
- η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Αναφερόμενος στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων να αυξήθηκαν από τα 7 δισ. ευρώ 2019 στα 10,4 δισ. το 2023 αλλά ταυτόχρονα και οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 6,6 δισ. ευρώ το 2019 σε 10,8 δισ. ευρώ το 2024.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «συνταγή» αύξησης του λαθρεμπορίου, ενώ προανήγγειλε σχέδιο για αναμόρφωση και «εκσυχρονισμό» του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «η διά βίου υποστήριξη σε καλλιέργειες, που δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικές, δεν δίνει λύση στο πρόβλημά τους» και επισήμανε πως «αυξημένες καλύψεις θα σημαίνει και αυξημένες εισφορές». «Δεν μπορείς να αποζημιώνεις για όλες τις καταστροφές μιλώντας για στρεβλώσεις στην καταβολή του ΕΛΓΑ» πρόσθεσε.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναγνώρισε ότι «έχουν εντοπιστεί σκιές, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, κάνουμε μια προσπάθεια μετασχηματισμού ενός Οργανισμού που δυστυχώς δεν είχε αποκτήσει ποτέ ο ίδιος την τεχνολογική αυτάρκεια να χειρίζεται τα δεδομένα να κάνει τις πληρωμές χωρίς να καταφεύγει σε τρίτους παρόχους. Όμως, όσο εξυγιαίνεται, πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του».