Τη σημασία της σταθερότητας και της συνέχειας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ανέδειξε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΕΛΙΑΜΕΠ για να παρουσιαστεί η έρευνα του με τίτλο: «Αξιοποιώντας το υψηλό ιστορικό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
Ειδικότερα, η κ. Παπαδοπούλου παρατήρησε πως η κύρια αλλαγή που έχει σημειωθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια είναι η αλλαγή παραδείγματος. Όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση προσέγγιζε πάντα τις ΗΠΑ ως κυβέρνηση προς κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είδε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μορφή μετάβασης, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, και πως δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αυτή που έχει την εξουσία, αλλά επίσης το Κογκρέσο και οι δεξαμενές σκέψης.
Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τη σημασία της σχέσης με το Κογκρέσο, τη χαρακτήρισε πολύ γόνιμη και προσέθεσε ότι οδήγησε σε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον βλέπει την Αθήνα.
Στην εξίσωση της αλλαγής παραδείγματος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πρόσθεσε και την εθνική συναίνεση σε ό,τι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι των ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται από την Ουάσιγκτον.
Η διμερής σχέση, όπως είπε, πέρα από σταθερότητα, τη συνέχεια και τον δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας, ενδυναμώθηκε με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και με άλλα αποφάσεις που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο, όπως η εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) και η αμυντική και νομοθετική συνεργασία που εγκρίθηκε το διάστημα 2019-2021 και αποτελεί τη νέα φάση της διμερούς σχέσης.
Κατά την υφυπουργό Εξωτερικών έχει σημειωθεί μια μεγάλη αλλαγή στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν θεωρείται από τις ΗΠΑ ο ευμετάβλητος, ο αναξιόπιστος και ο δύσκολος σύμμαχος, αλλά ο ξεκάθαρα σταθερός και αξιόπιστος στην Ανατολική Μεσόγειο και στον οποίο μπορούν να βασιστούν, υπογράμμισε.
Στον αντίποδα, είπε πως η τουρκική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ουάσιγκτον και στη Δύση γενικότερα φαίνεται να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε μια σταθερή σχέση με το ΝΑΤΟ και σε μια πιο ανεξάρτητη, μεσαίου ή μεγαλύτερου επιπέδου δύναμη η οποία έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές στον κόσμο. Αυτή του είδους η αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας, όπως προσέθεσε, δεν είναι πολύ ευπρόσδεκτη στις ΗΠΑ, κυρίως σε εποχές κατά τις οποίες η Ουάσιγκτον είναι αντιμέτωπη με μια αναδυόμενη νέα παγκόσμια τάξη, με πολλές άλλες δυνάμεις να προσπαθούν να διεκδικήσουν ένα μερίδιο στην παγκόσμια δύναμη.
Επιστρέφοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αναγνώρισε πως υπάρχουν προκλήσεις μπροστά και τόνισε ότι καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να πλοηγηθούν στην αναδυόμενη παγκόσμια τάξη, η Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο ένας αναντικατάστατος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτή βασίζεται στην αλληλεγγύη κοινών αξιών και συμφερόντων.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως καθώς ο κόσμος δεν χωρίζεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης θα αποκτά όλο και περισσότερο σημασία και όλο και περισσότερο η Ουάσιγκτον θα εκτιμά τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα. Μια χώρα που είναι γέφυρα ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στον εμπορικό διάδρομο ανάμεσα στην Ινδία, στα αραβικά κράτη, στο Ισραήλ, λέγοντας πως το επόμενο φυσικό βήμα προς την Ευρώπη είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα που μπορεί να το χρησιμοποιήσει και είναι μια σταθερή βάση για να πατήσει για να οικοδομήσει το μέλλον. Σε αυτό το σημείο, η Αμερικανίδα επιτετραμμένη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για όλα όσα η Ελλάδα έχει κάνει με πολλούς τρόπους για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Μαρία Όλσον: Σταθερή και αξιόπιστη η ελληνοαμερικανή σχέση
Η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Μαρία Όλσον δήλωσε εντυπωσιασμένη αφενός από τη σταθερότητα και την αξιοπιστία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αφετέρου από το βαθμό εμβάθυνσης και ενίσχυσής τους
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό της, η Αμερικανίδα επιτετραμμένη διαπίστωσε ότι σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο, όπως η κρίσιμη πρόκληση του εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών, οι δημογραφικές αλλαγές, η κλιματική κρίση.
Επισήμανε ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελεί ένα παράδειγμα των απειλών που θέτουν οι απολυταρχίες στη διεθνή τάξη. Σε αυτό το σημείο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για όλα όσα έχει κάνει για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Έχουμε δει ένα κύμα επενδύσεων από αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες αναγνωρίζουν την αξία του ελληνικού εργατικού δυναμικού» σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Όλσον.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. «Ο πρόσφατος μετασχηματισμός του ελληνικού περιβάλλοντος στην ενέργεια ήταν εντυπωσιακός. Μόλις πριν από 5 χρόνια τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχονταν από τη Ρωσία.
Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30%, και κατά την ίδια περίοδο, είδαμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ελλάδα να αυξάνονται από 2% σε σχεδόν 20%. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ενέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα στη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» υπογράμμισε περαιτέρω.