Βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο μειονοτικός πληθυσμός στη Δυτική Θράκη μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως "τουρκικός"», υποστηρίζει το Anadolu.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, πρόκειται για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση σημείωσε «ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου δικαιώματος έχει αποδειχθεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)».
Το Anadolu σημειώνει ότι ο βουλευτής «αναφέρθηκε στην απόφαση του ΕΔΑΔ σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να αφαιρέσει πινακίδα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, το 1983, λόγω του ότι η λέξη "τουρκική" υπήρχε στο όνομά της».
«Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ του 2008, το δικαίωμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης να χρησιμοποιούν τη λέξη "τουρκική" στο όνομα των συλλόγων ήταν εγγυημένο, αλλά η Αθήνα δεν έχει εκτελέσει την απόφαση, απαγορεύοντας ουσιαστικά την ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας», σημειώνει υπενθυμίζοντας ότι «η περιοχή της Δυτικής Θράκης, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία, φιλοξενεί μια σημαντική, μακροχρόνια εγκατεστημένη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα που αριθμεί 150.000 άτομα».
Προσθέτει ακόμα ότι «τα δικαιώματα των Τούρκων κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923» και ισχυρίζεται ότι «κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αρνείται να εκτελέσει αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Καταλήγει δε ότι «Οι σύλλογοι που έχουν την "τουρκική" λέξη εξακολουθούν να απαγορεύονται στη Δυτική Θράκη, παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε εναντίον της Ελλάδας το 2008».