Αντιφατικά μηνύματα από τα Σκόπια - Όχι στην αλλαγή της ονομασίας από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

Αντιφατικά μηνύματα από τα Σκόπια - Όχι στην αλλαγή της ονομασίας από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

Αισιοδοξία για επίλυση του ονοματολογικού εντός του χρονοδιαγράμματος που ενδιαφέρει την ΠΓΔΜ ώστε να προλάβει το τρένο της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, παραδεχόμενος όμως ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συζήτηση επί της ουσίας της διαφοράς.

Ο πρόεδρος της χώρας, Georgi Ivanov, ανεβάζει τον πήχη της επιδιωκόμενης λύσης, επιτείνοντας έτσι την αντιφατικότητα των μηνυμάτων που εκπέμπουν τα Σκοπια.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί αυτό το κλίμα αισιοδοξίας, καθώς έτσι στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, όπου η κοινή γνώμη αγωνιά για το εάν τελικά η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και κυρίως εάν θα μπει σε ενταξιακή τροχιά στην ΕΕ. Συγχρόνως εμφανίζει ως σχεδόν προεξοφλημένη την λύση, καθιστώντας έτσι δύσκολη την απόρριψη της όποιας πρότασης από την Ελλάδα.

«Οι συνομιλίες για το όνομα δεν έχουν ακόμη ουσία, αλλά πάντως υπάρχει η δέσμευση για επίλυση του θέματος της ονομασίας» είπε ο κ. Zaev προσθέτοντας ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για την επίλυση είναι το πρώτο μισό του 2018.
Μιλώντας στο Prilep ο κ. Zaev ρωτήθηκε για την δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Angjusev ότι είναι αποδεκτές ονομασίες όπως «Βόρεια, Άνω η Νέα Μακεδονία» και παραδέχθηκε ότι ακόμη «δεν έχουν εμπλακεί με την ουσία των συζητήσεων με την Ελλάδα» αλλά ελπίζει όπως είπε ότι η «διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την τελική λύση».

Ο κ. Zaev δήλωσε ακόμη ότι η λύση θα εξευρεθεί σε κάθε επίπεδο μεταξύ των δυο υπουργών εξωτερικών και κατόπιν μεταξύ των δυο πρωθυπουργών.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε για το πρώτο εξάμηνο του 2018, εξήγησε ότι συνδέεται με την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και την απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπονται από τα Σκόπια είναι και οι αναφορές του προέδρου της χώρας Georgi Ivanov στην ετήσια ομιλία του ενώπιον της Βουλής, Ο κ. Ivanov ο οποίος βεβαίως ήταν φίλα προσκείμενος στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην ηγέτη του VMRO-DPMNE, N. Gruevski, χαιρέτησε την προσήλωση της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, που όπως είπε είναι κρίσιμο για την ασφάλεια και ευημερία της περιοχής, άλλα έσπευσε να απευθύνει και προειδοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δηλώνοντας ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος υποστήριξε ότι το θέμα της ονομασίας έγινε «όμηρος του ΝΑΤΟ και της γραφειοκρατίας της Ε.Ε. γι αυτό πρέπει η λύση να αναζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη οπού οι δυο πλευρές είναι ισότιμες. Πρέπει να μείνουμε αυστηρά στο πλαίσιο των συνομιλιών στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης…Μια κοινά αποδεκτή λύση πρέπει να σέβεται την εθνική ταυτότητας μας. Κανένας δεν μπορεί να εκποιήσει την ταυτότητα των πολιτών και το συνταγματικό όνομα της χώρας».

Με τις δηλώσεις αυτές ουσιαστικά ο κ. Ivanov δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί λύση που θα θίγει θέματα ταυτότητας ούτε αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας (προφανώς εννοεί στο εσωτερικό της χώρας).

Κυρίως, όμως, έχει ενδιαφέρον η παραίνεση του για αποσύνδεση του ονόματος από τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπου η Ελλάδα έχει δικαίωμα βέτο. Επίσης επιμένει στο πλαίσιο το οποίο παρουσίασε σύμφωνα με το οποίο η αναζήτηση λύσης δεν προβλέπει την επίλυση των πρόσθετων προβλημάτων που ανακύπτουν (παράγωγα, συντμήσεις, εμπορική χρήση κ.α.) και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αλλά και την Ενδιάμεση Συμφωνία η ΠΓΔΜ μπορεί να υποστηρίξει ότι δικαιούται ένταξης στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ακόμη και με το προσωρινό όνομα της…

Ν.Μ.

Φωτογραφία: AP Images