Με δύο αρνητικά μηνύματα η Άγκυρα επιβαρύνει το κλίμα καθώς κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Με το άνοιγμα ενός από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς, της Μονής της Χώρας ως τζαμιού, τα εγκαίνια του οποίου έκανε με διαδικτυακό μήνυμα ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, αλλά και με τη διεξαγωγή της δεύτερης φάσης της μεγάλης άσκησης «Θαλασσόλυκος 2024» από 7-18 Μαΐου, η τουρκική πλευρά δείχνει να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η διαδικασία προσέγγισης καθόλου δεν επηρεάζει την ατζέντα της για τα «σύνορα της καρδιάς» και την «Γαλάζια Πατρίδα». Και αυτό λίγες ημέρες μετά την επαναφορά των «γκρίζων ζωνών» με αφορμή την εξαγγελία για Θαλάσσιο Πάρκο στο Αιγαίο.
Η Μονή της Χώρας θεωρείται το σημαντικότερο Βυζαντινό Μνημείο στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγιά Σοφιά έχοντας τις πιο αξιόλογες και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες που την καθιστούν πραγματικό Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πέραν της αξίας που έχει για τον χριστιανικό κόσμο.
Η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας της ως τεμένους την επομένη του Χριστιανικού Πάσχα προσβάλλοντας έτσι και το συναίσθημα του Ορθόδοξου κόσμου. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να απευθυνθεί μέσω τηλεοπτικού μηνύματος στους πιστούς που έσπευσαν χθες να προσευχηθούν στο « Kariye Cami» με αναφορές στη «γεωγραφία της καρδιάς» ένα από τα βασικά στοιχεία της Αναθεωρητικής ιδεολογίας του Τούρκου προέδρου.
«.. Όχι μόνο στην Τουρκία, όχι μόνο στην Ανατολία και στη Θράκη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει μια πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε εμάς, που ανήκει στους προγόνους μας, φτάνουμε ως εκεί και τη φέρνουμε στο φως. Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιάς μας…» είπε ο Τ. Ερντογάν.
Και με αρκετή υποκρισία ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την «τελετή» αυτή «ως μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε όσον αφορά την προστασία της κληρονομιάς μας..».
Το Cami Kariye (όπως ονομάζουν τη Μονή της Χώρας), ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και έχει μετατραπεί σε τζαμί με Προεδρικό Διάταγμα της 21ης Αυγούστου 2020 και τώρα ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασής του. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί επί Βαγιαζήτ Β΄, το 1948 μετατράπηκε σε Μουσείο και έγινε και πάλι τζαμί με την απόφαση του Τ. Ερντογάν το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, θα ισχύσει και για τη Μονή της Χώρας το «μοντέλο» της Αγιάς Σοφιάς όπου ένας χώρος θα διατεθεί για επισκέψεις τουριστών με εισιτήριο ενώ το υπόλοιπο τμήμα του Μνημείου θα χρησιμοποιείται ως τέμενος. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν και στη Μονή της Χώρας θα επιχειρηθεί να καλυφθούν οι ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες με πανιά όπως έχει γίνει και στην Αγιά Σοφιά.
Όμως, και στο Αιγαίο η Τουρκία επιχειρεί να στείλει τα μηνύματά της για την «Γαλάζια Πατρίδα» καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της μεγαλύτερης τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2024». Η άσκηση μάλιστα προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι και τις 17 Μαΐου που σημαίνει ότι θα είναι σε εξέλιξη όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.
Η άσκηση αυτή που γίνεται κάθε δυο χρόνια είχε ματαιωθεί πέρυσι στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά φέτος πραγματοποιείται κανονικά με την πρώτη φάση να έχει ήδη διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από 7-16 Ιανουαρίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, παρουσία του Διοικητού του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη Διοίκηση του Κέντρου Ναυτικού Πολέμου στο Gölcük, τονίσθηκε ότι σκοπός της άσκησης είναι η «αξιολόγηση της επιχειρησιακής διαχείρισης των διοικήσεων που υπάγονται στις Ναυτικές Δυνάμεις, η αύξηση των επιπέδων επιχειρησιακής ετοιμότητας των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση, το πώς λειτουργούν σε ένα απειλητικό περιβάλλον και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας.
Και ανακοινώθηκε ότι στη δεύτερη φάση της «Θαλασσόλυκος 2024» θα συμμετέχουν «100 πλοία επιφανείας, 8 υποβρύχια, 39 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 7 μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα, και συνολικά 15.000 άνδρες». Στην άσκηση θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και 6 καμικάζι «Albatros İda» και το «Marlin İda». Σύμφωνα με τον Αρχηγό Ναυτικών Επιχειρήσεων, Αντιπτέραρχο Kaan Türkkan, η πραγματική χρήση πυρών θα γίνει στις 13 Μαΐου ενώ 43 πλοία θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε 27 λιμάνια στις 17-18 Μαΐου.
Ο ανώτατος Τούρκος αξιωματικός δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί στην αποφασιστικότητα των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων «να θυσιάζουν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας όταν χρειαστεί, με ακλόνητη αποφασιστικότητα, και ενθουσιασμό, σε κάθε γωνιά της χώρας, πέρα από τα σύνορά της και στις θάλασσες του κόσμου, ιδιαίτερα στη «Γαλάζια Πατρίδα»..
Το γενικό πρόσταγμα θα έχει το ελικοπτεροφόρο ΑΝΑΤΟΛΟΥ, το οποίο την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε άσκηση σε συνεργασία με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στο Ιόνιο.