Αθήνα: Τα επόμενα βήματα σε Κυπριακό, Σκόπια και ΑΟΖ με Τουρκία
Shutterstock
Shutterstock

Αθήνα: Τα επόμενα βήματα σε Κυπριακό, Σκόπια και ΑΟΖ με Τουρκία

«Δεν βλέπω σύντομα την έναρξη συζητήσεων για το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία», δήλωσε διπλωματική πηγή σχολιάζοντας τα επόμενα βήματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση ενόψει της νέας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και την επανάληψη του Πολιτικού Διαλόγου μεταξύ των δυο Υπουργείων Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι οι δυο ηγέτες που θα αποφασίσουν πότε θα δώσουν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσει η συζήτηση για τις οριοθετήσεις και θα ακολουθήσει η αναγκαία προεργασία  που έχει τεχνικό χαρακτήρα, αλλά από αυτή τη συζήτηση αποκλείεται κάθε συζήτηση αμέσως ή εμμέσως παράπλευρων θεμάτων και φυσικά εκτός ατζέντας είναι κάθε θέμα που αφορά κυριαρχία. «Θα πρέπει να βρούμε κοινό τόπο» ανέφερε η ίδια πηγή επιμένοντας ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα συζήτηση  ούτε πολύ περισσότερο τίθεται θέμα «πακέτου» θεμάτων στη συζήτηση αυτή που θα ξεκινήσει όταν «είναι ώριμες οι συνθήκες».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η διπλωματική πηγή τόνισε ότι αποτελεί  μείζονα προτεραιότητα για την ελληνική  εξωτερική πολιτική εκτιμώντας ότι υπάρχει «παράθυρο ιστορικής ευκαιρίας» λόγω της αφοσίωσης του ΓΓ του ΟΗΕ  αλλά και γιατί η «μετριοπαθής σχέση Ελλάδας-Τουρκίας» συμβάλει στην επανεκκίνηση του διαλόγου που εναπόκειται όμως στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

Σε ότι αφορά την έκθεση Όλγκιν, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό αναμένονται τώρα οι αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες για τα επόμενα βήματα που εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων, θα μπορούσε σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή να οδηγήσει σε «Τετραμερή η Πενταμερή συνάντηση» κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασισθεί.

Βεβαίως, η Τετραμερής (Ελλάδα - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία και ηγέτης των Τουρκοκυπρίων) απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη Λευκωσία καθώς ουσιαστικά θα οδηγούσε σε εξομοίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος και δεν υπάρχει καμιά νομιμοποιητική βάση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας σύνθεσης συνάντηση.

Για την ταυτόχρονη παρουσία το Σάββατο του Κυρ. Μητσοτάκη στη Λευκωσία και του προέδρου Ερντογάν στα Κατεχόμενα την ημέρα συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή, διπλωματική πηγή προέβλεψε ότι θα υπάρχει ρητορική έξαρση από τουρκικής πλευράς, αλλά είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής από τον πρωθυπουργό  που με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο θα δηλωθεί ότι το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα και η καταδίκη της εισβολής καθώς και η θέση της Ελλάδας να είναι  και πάλι η Κύπρος ενωμένη. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας για δυο κορυφαίες θέσεις στον ΟΑΣΕ η διπλωματική πηγή τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία «δημιουργεί συνθήκες αναβίωσης του ΟΑΣΕ» και ότι η κοινή υποψηφιότητα δεν αποτελεί «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την Τουρκία. Καθώς είναι σαφές ότι η Κύπρος δεν θα συναινέσει στην υποψηφιότητα του Tούρκου διπλωμάτη Σινιρλίογλου η διπλωματική πηγή τόνισε ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και θα λάβει τις  αποφάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η τουρκική υποψηφιότητα αντιμετωπίζει και άλλα εμπόδια πλην Κύπρου και πιθανότατα δεν θα φθάσει στην τελική διαδικασία εκλογής. Ερωτηματικό παραμένει εάν το γεγονός ότι προτείνεται κοινή υποψηφιότητα του Φ. Σινιρλίογλου με την έγκριτο Ελληνίδα νομικό και πρώην επικεφαλής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας  του ΥΠΕΞ, Μ.Τελαλιάν, ενδεχόμενη αποτυχία του Φ. Σινιρλίογλου θα συμπαρασύρει και την πολύ ισχυρή ελληνική υποψηφιότητα.

Σχετικά με την τακτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρωθυπουργός κ. Μίτσκοσκι που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία», η διπλωματική πηγή τόνισε ότι αυτό αποτελεί παραβίαση του πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη χρήση erga omnes της συνταγματικής  ονομασίας Βόρεια Μακεδονία» κάτι για το οποίο όπως είπε η Ελλάδα έδωσε «βαρύ και δυσανάλογο τίμημα, την εθνικότητα και τη γλώσσα».

Σε ό,τι αφορά στα τρία Μνημόνια η διπλωματική πηγή διευκρίνισε ότι αυτά δεν αφορούν ούτε προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, επομένως δεν ισχύει ο ισχυρισμός της βορειομακεδονικής πλευράς ότι η μη ψήφισή τους συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας και επέμεινε ότι τα Μνημόνια θα ψηφιστούν όταν  υπάρχει πλήρης συμμόρφωση και τήρηση της Συμφωνίας.