Τις θετικές εξελίξεις που σηματοδοτεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμαναν, μέσω της ΕΡΤ, o πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη Δημήτρης Τριανταφύλλου.
Ο κ. Καραϊτίδης τόνισε ότι δημιουργείται ένα νέο σκηνικό στα ελληνοτουρκικά, άποψη με την οποία συντάχθηκε ο κ. Τριανταφύλλου τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε φάση οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο κ. Τριανταφύλλου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να υπάρχει κάποια ηρεμία μέχρι το τέλος των εκλογών και στις δύο χώρες. «Πρόκειται για ουσιαστική κίνηση εξομάλυνσης των τεταμένων σχέσεων», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Καραϊτίδης.
Με αφορμή τη συνάντηση Ν. Δένδια - Μ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες και την εκατέρωθεν στήριξη Ελλάδας και Τουρκίας για τις θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς που διεκδικούν ο κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι, από πλευράς καλών προθέσεων, είναι καλό αυτό.
«Υπάρχει μια αναγνώριση από την Τουρκία ότι δεν μπορεί να παρακάμψει την Ελλάδα, όπως δεν μπορεί να παρακάμψει το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Βλέπουμε μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της με αυτές τις δύο χώρες, όπως και με την Ελλάδα. Είναι μια έμμεση αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνο» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Και όπως τόνισε η μεταστροφή αυτή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φάνηκε και στις προχθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, όπου ο δεύτερος του είπε ότι «πρέπει να βρούμε όλες οι χώρες και με κάποιον τρόπο να συνεργαστούμε».
Ειδικότερα, όπως σημείωσε η Τουρκία προσπαθεί να δείξει ένα καλό προφίλ αντιλαμβανόμενη ότι μετά τον καταστρεπτικό σεισμό έχει ανάγκη την Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν θέλει -αυτήν την περίοδο- ταραχές στην ευρύτερη γειτονιά της. «Βλέπει ότι όσο είναι εκτός ευρωπαϊκής και νατοϊκής γραμμής μπαίνει λίγο στο περιθώριο», επισήμανε ο κ. Τριανταφύλλου.
Τέλος στην πολιτική προκλήσεων και απειλών
Σχολιάζοντας την επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, δήλωσε ότι δεν ήταν μια κίνηση μη αναμενόμενη. Όπως επισήμανε, «είναι μια ουσιαστική κίνηση εξομάλυνσης του πολύ δυσάρεστου και βεβαρημένου κλίματος που υπήρχε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Αναλύοντας τις κινήσεις Τσαβούσογλου ο έμπειρος διπλωμάτης τόνισε ότι «η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει, ελπίζω, οριστικά -και όχι για μικρό χρονικό διάστημα- τη γνωστή πολιτική προκλήσεων, απειλών και εχθρικών κινήσεων διότι έκρινε ότι την περίοδο αυτή η τακτική είχε εξαντλήσει τα όριά της και οδηγούσε και στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική της».
Έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα μας ορθώς αποκρίνεται θετικά σε αυτή τη νέα τακτική της Τουρκίας γιατί στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν πάντα η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης που θα διευκόλυνε τις επαφές και επέτρεπε την αναζήτηση τρόπων ρύθμισης της βασικής μας διαφοράς με τους Τούρκους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είμαστε μπροστά σ’ ένα νέο σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζοντας την άποψη να είναι κάτι μόνιμο.
«Πρέπει να είμαστε, πάντοτε, καλά διακείμενοι σε τέτοιες χειρονομίες αλλά ταυτόχρονα και επιφυλακτικοί», πρόσθεσε ο πρέσβης επί τιμή.
Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, θα βρίσκεται στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακσαπάρ. Στο επίκεντρο των επαφών θα τεθεί η προώθηση της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, όπως έχει συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των Ν. Δένδια - Μ. Τσαβούσογλου, τον Απρίλιο του 2021.