Δένδιας από Γκάνα: Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και στην υποσαχάρια Αφρική

Δένδιας από Γκάνα: Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και στην υποσαχάρια Αφρική

Το μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και στην υποσαχάρια Αφρική και επίσης να έχει τη δυνατότητα να αναλύει τα θέματα της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια χώρα που είναι κοντύτερα στη μεγάλη αυτή αναπτυσσόμενη ήπειρο, εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του στην Άκρα με την υπουργό Εξωτερικών & Περιφερειακής Ένταξης της Γκάνα, Σέρλι Άγιορκορ Μπότσγουεϊ 

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Γκάνα, ο Νίκος Δένδιας την χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική και ως μια αρχή. Ειδικότερα, ανέφερε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη χώρα αυτή και επισήμανε πως η Γκάνα ανήκει στο κλαμπ των φίλων της UNCLOS, θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1/1/22 και είναι η πιο αναπτυσσόμενη οικονομία στη Δυτική Αφρική με ήδη άνω των 100 εκατ. ελληνικές επενδύσεις. Κατά συνέπεια, προσέθεσε, η συνάντηση του με την υπουργό Εξωτερικών σήμερα το πρωί, αλλά και με τον Πρόεδρο της χώρας το απόγευμα, έχει την έννοια της εμβάθυνσης των σχέσεων, και των πολιτικών και των οικονομικών.

Ερωτηθείς αν η ανάληψη των καθηκόντων της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας από την εκπρόσωπο των Πρασίνων, θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και γενικότερα τις εξελίξεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιφέρεια, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως καταρχήν, βέβαια, μένει να αποδειχθεί. Σημείωσε πως έχει συναντήσει την Ανναλένα Μπέρμποκ δύο φορές όταν ήταν στην αντιπολίτευση και προσέθεσε πως στη δική μας ανάλυση, η συμμετοχή των Πρασίνων στη γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές ήταν κάτι το δεδομένο. Και μάλιστα, με αυξημένη πιθανότητα να είναι σε αυτό το υπουργείο, κάτι το οποίο συνέβη, όπως επισήμανε.

Περαιτέρω, ανέφερε πως η Μπέρμποκ στην αντιπολίτευση είχε απόλυτα ορθές και κατανοητές θέσεις, συμβατές με το Διεθνές Δίκιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και με την ομοιογένεια και την ταυτότητα απόψεων που έχουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε εξωτερικές απειλές. «Από εκεί και πέρα, βεβαίως, μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας καταληκτικά.