Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας -Τουρκίας για την «επίλυση των διαφορών» στο Αιγαίο προτείνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και στενότερος συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Αναντολού, ο οποίος εκτός της Λιβύης επικεντρώθηκε κυρίως στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ελληνοτουρκικά.
Μια πρόταση η οποία σε πρώτη φάση ακούγεται περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς σε μια περίοδο καθημερινής κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας δεν συνοδεύεται από κάποιο συγκεκριμένο «άνοιγμα», που θα άφηνε τα περιθώρια για να δρομολογηθεί μια προκαταρκτική έστω διαδικασία διαλόγου. Σίγουρα πάντως τις επόμενες ημέρες θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις και υπό εκκόλαψη πρωτοβουλίες η εάν πρόκειται περί απλού «πυροτεχνήματος».
Ο Ι. Καλίν, ο οποίος είχε και την ευθύνη των συνεννοήσεων για την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του χαρακτήρισε θετικό το κλίμα της επικοινωνίας των δυο ηγετών τονίζοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση όλων των προβλημάτων με θετικό τρόπο. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας υποστήριξε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών καλύφθηκαν διμερή θέματα, το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος και πολλά άλλα, καθώς και θέματα που αφορούν την Ε.Ε. Ο τούρκος αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων στις διμερείς σχέσεις αλλά είναι διαχειρίσιμες μέσω του διαλόγου, επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα θετική η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Μπορούμε να μιλήσουμε άμεσα για θέματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς... Έχουμε τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνους πολίτες που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, υπάρχουν και άλλα ζητήματα... Είναι δυνατόν να καλύψουμε την απόσταση μέσω του διαλόγου... Οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν αυτή την βούληση στο τελευταίο τηλεφώνημα».
Επαναλαμβάνοντας τη μόνιμη επωδό κορυφαίων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, ότι η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ι .Καλίν επανέλαβε ότι η Τουρκία αντέδρασε στην προσπάθεια των χωρών της περιοχής να τον απομονώσουν και να την παρακάμψουν, εγκλωβίζοντας την στον Κόλπο της Αττάλειας.
Πρέπει να υπάρξει «δίκαιος διαμοιρασμός» του πλούτου της Μεσογείου τόνισε ο κ. Καλίν, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε υπέρ του διαλόγου με χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Λιβύη και «άλλες γειτονικές χώρες αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση, αλλά πάντως τώρα με το τουρκολυβικό Μνημόνιο επιβεβαιώθηκαν τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας -Λιβύης», προσθέτοντας ότι «εφόσον οι έρευνες ξεκινήσουν και έχουν αποτέλεσμα η Τουρκία και η Λιβύη θα μοιραστούν τα έσοδα».
Χαρακτήρισε μάλιστα «αμφισβητούμενες» τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στο τουρκολυβικό Μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι καθώς δεν υπάρχει καθορισμένο υποχρεωτικό πλαίσιο οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μεταξύ των μερών, ακόμη και με διμερείς η πολυμερείς διαπραγματεύσεις και όπου υπάρχει αντίθεση αυτή να μεταφέρεται στα δικαστήρια.
Ο τούρκος αξιωματούχος επιτέθηκε στη Γαλλία, η οποία για δικούς της λόγους στρέφεται εναντίον της Τουρκίας και υπονομεύει την ευρωτουρκική σχέση, που όπως είπε είναι αναγκαία για την ασφάλεια και της Ευρώπης. Με ιδιαίτερη οξύτητα αναφέρθηκε ο κ. Καλίν στον αγωγό East Med τονίζοντας ότι οι «ειδικοί προβλέπουν ότι πρωτοβουλίες, όπως ο EastMed, ο οποίος αποκλείει την Τουρκία, θα αποτύχουν» και προειδοποίησε: «Αγνοώντας την Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, εσείς δεν μπορείτε να σχεδιάζετε ενεργειακό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο και να οικοδομείσετε πολιτική σταθερότητα….. Η παράκαμψη της Τουρκίας για χάρη σχεδίων για πολιτικούς λόγους, η δημιουργία αγωγών κλπ δεν θα αποφέρει αποτέλεσμα».