Δύσκολη εξίσωση το Μεταναστευτικό για τη Βρετανία

Δύσκολη εξίσωση το Μεταναστευτικό για τη Βρετανία

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Είναι εύκολο να συνθηματολογείς και να κερδίζεις ψήφους, αλλά δύσκολο να το κάνεις μετά πολιτική! Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο βρίσκονται και οι Βρετανοί.

Η βρετανίδα υπουργός εσωτερικών Amber Rudd καλείται αυτή τη στιγμή να επιλύσει το μεταναστευτικό, ένα από τα πιο σύνθετα ζητήματα πίσω από την καμπάνια υπέρ του Brexit.

Η Βρετανική κυβέρνηση αναζητά ένα τρόπο ώστε από τη μια να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους, που ψήφισαν το Brexit και άρα υπέρ του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, και από την άλλη να μην αυτοχειριαστεί διώχνοντας από την αγορά ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, προερχόμενων κυρίως από την ΕΕ, που δίνουν ξεχωριστή δυναμική σε πολλούς τομείς της βρετανικής οικονομίας.

Τόσο η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May όσο και η υπουργός της Rudd έχουν υποστηρίξει την θέση για μείωση του αριθμού των μεταναστών από περίπου 350.000 που είναι σήμερα σε λιγότερο από 100.000 ετησίως. Η πρωθυπουργός May δείχνει σήμερα να έχει μια ελαστικότερη στάση στο ζήτημα των μεταναστών που ήδη διαβιούν στη χώρα καθώς και στο ζήτημα των νεοεισερχόμενων μεταναστών. Προφανώς δέχεται πιέσεις από τομείς της βρετανικής οικονομίας που στηρίζονται στους εξειδικευμένους μετανάστες καθώς και σε εκείνους από την ΕΕ που εισέρεαν μαζικά στα Βρετανικά πανεπιστήμια με την προσδοκία μιας καριέρας αργότερα στην βρετανική αγορά, τη μόνη ίσως σε ολόκληρη την ΕΕ με καλούς μισθούς και ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το ζήτημα της μετανάστευσης από τις χώρες της ΕΕ έχει και άλλες διαστάσεις. Όταν και όποτε ξεκινήσουν οι συνομιλίες Βρυξελλών-Λονδίνου για το Brexit, το μεταναστευτικό θα είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα. Τα κράτη-μέλη της Ενωσης θα πιέσουν πάνω σεεμπορικά και οικονομικά θέματα, ζωτικά για τη Βρετανία, προκειμένου να πάρουν από το Λονδίνο μια χαλαρώτερη στάση στο μεταναστευτικό. Είναι ένα ζήτημα που θέλει πολύ και το Σίτυ.

Το θέμα είναι ότι μέχρι να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα σε ένα επίσημο τραπέζι συζητήσεων, οι φίμες και οι αντικρουόμενες απόψεις θα δυσκολεύουν πολύ τη χάραξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης στο θέμα, κρατώντας σε αναμονή και ομηρία δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων της ΕΕ στη Βρετανία και το αντίθετο.

 

* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος, σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων.