Στο σημείο μηδέν οδηγείται η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Λιβύης, καθώς η αδυναμία μέχρι στιγμής διαμόρφωσης κοινής συνταγματικής βάσης για τη διεξαγωγή των εκλογών, δίνει την ευκαιρία επιβίωσης της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπειμπά με τον στρατηγό Χαφτάρ να προειδοποιεί από τη Βεγγάζη ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για εκλογές.
Συγχρόνως ο προσωρινός πρωθυπουργός ενόψει εξελίξεων επιχειρεί να δεσμεύσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας στη διατήρηση του Τουρκολυβικού Μνημονίου του 2019.
Ο κ. Ντμπεϊμπά σε δηλώσεις του σε Αραβικό τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε ότι το Μνημόνιο «εγγυάται τα ναυτικά και οικονομικά δικαιώματα του λιβυκού λαού και κανένα άλλο κράτος ή πρόσωπο δεν μπορεί να την ανατρέψει», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί «τον γενικό συντονισμό και όλα τα κράτη να συμφωνήσουν σε αυτό».
Ο κ. Ντμπειμπά μάλιστα καταδίκασε την κίνηση του προέδρου Σίσι της 11ης Δεκεμβρίου για μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη υποστηρίζοντας ότι «τα θαλάσσια σύνορα και η υφαλοκρηπιδα δεν μπορεί να αποφασίζονται μονομερώς.
Ο κ. Ντμπειμπά ο οποίος εμφανίζεται βεβαίως υπέρμαχος της μονομερούς και εντελώς αυθαίρετης και αντίθετης με το Δίκαιο της Θάλασσας «οριοθέτησης» με το τουρκολυβικό Μνημόνιο, μετά το τετελεσμένο του Καΐρου θυμάται την ανάγκη του διαλόγου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων κρατών.
Ο προσωρινός φιλότουρκος πρωθυπουργός της Τρίπολης καλεί τους «Αιγύπτιους αδελφούς» να συμφωνήσουν σε κοινή επιτροπή, η οποία θα αναζητήσει συναινετική συμφωνία, διαφορετικά, όπως λέει, «υπάρχει ο ΟΗΕ».
Αυτό είναι κάτι βεβαίως που ο κ. Ντμπειμπά όπως και ο προκάτοχός του Φ. Αλ Σάρατζ δεν αποδέχθηκαν σε ό,τι αφορά τη μονομερή και αυθαίρετη οριοθέτηση με την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και ούτε φυσικά φρόντισαν ώστε να επιδιωχθεί αυτή η συνεννόηση και η επιδίωξη συμφωνίας (την οποία τώρα επικαλούνται), με την Ελλάδα.
Ίσως αυτό δείχνει και την αχίλλειο πτέρνα αυτής της φιλότουρκης κυβέρνησης που μόλις αντιμετώπισε αντίστοιχα τετελεσμένα από μια ισχυρή γειτονική χώρα όπως η Αίγυπτος, εκλιπαρεί τώρα για... διάλογο.
Καθώς το πολιτικό αδιέξοδο εντείνεται, η πίεση που ασκείται σε όλες τις πλευρές από τον διεθνή παράγοντα είναι ασφυκτική, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται στην επέτειο του ενός χρόνου από τη ματαίωση των προγραμματισμένων εκλογών (24 Δεκεμβρίου 2021) ότι η κατάσταση στη Λιβύη κινείται στην κόψη του ξυραφιού και ο κίνδυνος επιστροφής στη βία είναι ορατός.
Ο στρατηγός Χαφτάρ σε επαφές με ξένους αξιωματούχους (μεταξύ αυτών και ο Ν. Δένδιας) έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί διαιώνιση αυτής της μετέωρης κατάστασης και ότι αν μέχρι τις αρχές του 2023 δεν συμφωνηθεί κοινή πορεία προς εκλογές τοτε «θα ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές επιλογές».
Κάνοντας επίδειξη δύναμης μάλιστα το Σάββατο σε μεγάλη συγκέντρωση στη Βεγγάζη ουσιαστικά στράφηκε προς όλες τις πλευρές και στον σύμμαχό του, πρόεδρο της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, καλώντας όλους να συμβάλουν για τη διεξαγωγή εκλογών και δηλώνοντας ότι η «ενότητα της Λιβύης είναι κόκκινη γραμμή» έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια που εχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με αυτά, ο Στρατηγός Χαφτάρ είναι έτοιμος να ανακηρύξει την αυτονομία της Ανατολικής και Νότιας Λιβύης, της Κυρηναϊκής και της Φεζάν.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ υποχώρησε στο θέμα της ίδρυσης συνταγματικού δικαστηρίου και έτσι αποκατέστησε τις επαφές με τον Αλ Μίσρι, πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου, και τώρα αναμένεται η συνάντηση και συνεννόησή τους για τη διαμόρφωση συμφωνημένου συνταγματικού πλαισίου για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά που κατορθώνει διαρκώς να υπονομεύει αυτή τη συνεννόηση, καθώς η διεξαγωγή εκλογών πιθανότατα θα απαιτήσει την αντικατάσταση της νυν κυβέρνησης με νέα προσωρινή αλλά ενωτική, που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Το αίτημα για συγκρότηση νέας προσωρινής ενωτικής κυβέρνησης υπέβαλλε το Σάββατο και ο δεύτερος πρωθυπουργός της χώρας Φ. Μπασάγκα που έχει αναδειχθεί από το κοινοβούλιο και εδρεύει στην Ανατολική Λιβύη.
Η αμερικανική πρεσβεία με την ευκαιρία της εθνικής επετείου Ανεξαρτησίας της Λιβύης το Σάββατο, κάλεσε τους Σάλεχ και Αλ Μίσρι να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνταγματική βάση των εκλογών, ενώ ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ Α. Μπατίλυ προειδοποίησε ότι η «υπομονή του λιβυκού λαού εξαντλείται».
Το τελευταίο διάστημα πάντως παρατηρείται και η αποστασιοποίηση του στρατηγού Χαφτάρ από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Α. Σάλεχ, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου καταδίκασαν την απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ με τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σάλεχ είναι στενά συνδεδεμένος και λαμβάνει ισχυρή στήριξη από το Κάϊρο.
Το μεγάλο πρόβλημα πλέον εφόσον προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ Σάλεχ και Αλ Μίσρι, θα είναι να πεισθεί η κυβέρνηση Ντμπειμπά να παραδώσει την εξουσία σε άλλη κοινής αποδοχής προσωρινή κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο Ντμπειμπά έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία παρά μόνο σε κυβέρνηση που έχει προκύψει από εκλογές επιτείνοντας το αδιέξοδο, καθώς είναι προφανές ότι η Ανατολική Λιβύη δεν πρόκειται να δεχθεί να διοργανωθούν οι εκλογές από τον «εχθρό» Ντμπειμπά ο οποίος με τη στήριξη της Τουρκίας πιστεύει ότι μπορεί να γαντζωθεί στην εξουσία και να υπονομεύσει ή να χειραγωγήσει τον δρόμο προς τις εκλογές.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι με δύο κινήσεις συμβολισμού αλλά και δήλωσης πολιτικού στίγματος, η Αθήνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ χαιρέτισε την εθνική εορτή της Λιβύης εκφράζοντας τη σθεναρή στήριξη στην ανάγκη για ελεύθερες, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές στη χώρα, ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελαροπούλου απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή για την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Λιβύης στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μ. Μένφι σε μια δήλωση αναγνώρισης του Προεδρικού Συμβουλίου ως θεσμικού εκπροσώπου της χώρας, και του γεγονότος ότι η Ελλάδα παρά την παρουσία της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά η οποία έχει υπερβεί το όριο αρμοδιοτήτων της, αναγνωρίζει και επιθυμεί τη διάσωση των ελληνολυβικών σχέσεων.