Στην Αθήνα επιχειρούν να μεταφέρουν την πίεση, που ασκούν η Τουρκία και οι μεσολαβητές, για εκτροπή της διαδικασίας ώστε να συνδεθεί η συζήτηση του Εδαφικού και άλλων εκκρεμοτήτων του Κυπριακού με το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, σε μια Πενταμερή Διάσκεψη που θα συγκληθεί στα τυφλά.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ν. Αναστασιάδης ζήτησε αναβολή για μια εβδομάδα των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις με τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο νέος εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσείν Μουφτούογλου, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» για το Κυπριακό και ζήτησε Πενταμερή Διάσκεψη που θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Τουρκία και τον ΟΗΕ.
Μια πρόταση φυσικά που εξομοιώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ αποκλείει από την διαδικασία την Ευρωπαϊκή Ένωση...
Ο κ. Αναστασιάδης και η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία είχαν δεχθεί την διαδικασία των απευθείας συνομιλιών στο Μον Πελεράν με την προϋπόθεση ότι θα συζητηθεί μόνο το Εδαφικό και ότι η συμφωνία επί χάρτου αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη φάση της Πολυμερούς Διάσκεψης. Αυτή ήταν και η δέσμευση που είχε αναλάβει ο κ. Αναστασιάδης έναντι του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ και η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε οιασδήποτε μορφής συζήτηση άλλων θεμάτων πέραν των Εγγυήσεων, που θα συμβεί στο παρά 1΄ της Συμφωνίας και αφού φυσικά έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία για όλα τα άλλα Κεφάλαια.
Οι διεθνείς μεσολαβητές, αλλά και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες στην Λευκωσία, θέλουν να εμφανίσουν πρόοδο με το... στανιό, όταν ακόμη και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι συγκρατημένη σχετικά με τα πενιχρά αποτελέσματα των πενθήμερων απευθείας συνομιλιών στο Μον Πελεραν της Ελβετίας.
Έτσι ο ΟΗΕ υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες, με το ανακοινωθέν που εξέδωσε μεταφέροντας για την επόμενη Κυριακή στην Γενεύη την συνέχιση των συνομιλιών, έσπευσε να κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο», κάτι που δεν επιβεβαιώνεται πάντως από τα όσα μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει οι δυο πλευρές..
Η πλευρά των μεσολαβητών και ο ίδιος ο Ε. Άϊντα είχαν φροντίσει, πριν ακόμη φτάσουν στο Μον Πελεράν ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη πριν καν ακόμη ολοκληρωθούν οι συνομιλίες διέρρεαν (και με ευκολία αναπαρήγαγαν ορισμένα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ), ότι την Παρασκευή θα υπήρχε κίνηση-έκπληξη από την Τουρκία στο Εδαφικό και επομένως οι συνομιλίες θα κατέληγαν με την ανακοίνωση της ημερομηνίας σύγκλησης Πενταμερούς ή Πολυμερούς Διάσκεψης.
Όπως αποδείχθηκε τελικά, κάθε άλλο παρά υπήρξε η πρόοδος, την οποία «αποκάλυπταν» οι διαρροές, καθώς στα σημαντικά κριτήρια για το Εδαφικό δεν υπήρξε συμφωνία και για τον λόγο αυτό εξάλλου μετατεθήκαν οι συνομιλίες για την επόμενη Κυριακή.
Όμως με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί, η πίεση στρέφονταν προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να αποδεχθεί ημερομηνία για σύγκληση της Διάσκεψης, εφόσον όπως έλεγαν οι διαρροές, υπήρχε σύγκληση στο εδαφικό.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στο Μον Πελεράν «δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια για το Εδαφικό και δεν έχει τεθεί στο τραπέζι ο οποιοσδήποτε χάρτης» και επεσήμανε ότι για να δοθεί το πράσινο φως για Πολυμερή Διάσκεψη θα πρέπει να υπάρξει συμφωνημένος χάρτης στο Εδαφικό..
Αποκαλυπτικός όμως για το τι έγινε στο Μον Πελεράν ηταν ο Μπαρίς Μπουρζιου, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζι, ο οποίος όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε χάρτης στο τραπέζι, απάντησε αρνητικά, υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα των κριτηρίων «και έπρεπε την πρόοδο αυτή να την μετατρέψουμε σε συμφωνία και αμέσως μετά να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της πενταμερούς διάσκεψης και να κάνουμε κοινή άσκηση πάνω σε χάρτη με τα κριτήρια στα οποία συμφωνήσαμε, αλλά τότε ήρθε το αίτημα του κ. Αναστασιάδη (για διακοπή των συνομιλιών)».
N. M.