Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα από την τουρκική εταιρεία Gezici διαπίστωσε ότι το 72,8% των ερωτηθέντων Τούρκων πολιτών τάσσεται υπέρ των καλών σχέσεων με τη Ρωσία. Συγκριτικά, σχεδόν το 90% «βλέπει» τις ΗΠΑ ως εχθρική χώρα.
Σύμφωνα με το The Cradle, η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 2.500 ατόμων κατά το διήμερο 30 και 31 Δεκεμβρίου, αποκάλυψε επίσης ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο (24,2%) των πολιτών πιστεύει ότι η Ρωσία είναι εχθρική, καθώς το 62,6% πιστεύει ότι η Ρωσία είναι φιλική χώρα.
Ομοίως, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Ρωσία συμβάλλει θετικά στην τουρκική οικονομία.
Εξάλλου, έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Μάιο από την εταιρεία συμβούλων MetroPOLL κατέδειξε ότι μόλις το 33,7% των Τούρκων πολιτών κατηγορούσε τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε σύγκριση με το 48,3% που κατηγορούσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Το αυξανόμενο αντι-αμερικανικό συναίσθημα στην Τουρκία φέρεται να είναι αποτέλεσμα της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.
«Μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο απομακρυσμένοι από τη Δύση και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους Ρώσους», δήλωσε ο Μουράτ Γκεζίτσι, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Ulusal Kanal.
Ωστόσο παρά τη μεταστροφή των Τούρκων πολιτών απέναντι στις ΗΠΑ, η δημοσκόπηση του Gezici δείχνει επίσης ότι σχεδόν το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 και διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό του μιλιταριστικού μπλοκ.
Έπειτα από ττην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, το 2017, η Ουάσινγκτον τιμώρησε την Άγκυρα για την αγορά των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400, διώχνοντας τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Το χάσμα βάθυνε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία υποκινήθηκε από τις επεκτατικές πολιτικές του ΝΑΤΟ. Από τον περασμένο Μάρτιο, η Άγκυρα αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή στη σύγκρουση.
Παρόλα αυτά, στα τέλη του περασμένου έτους, αρκετές τουρκικές τράπεζες συμμορφώθηκαν με τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο εισήχθη στην Τουρκία ύστερα από τη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.