Του Νίκου Μελέτη
Να βάλει «πόδι» σε θαλάσσιες περιοχές στην οριογραμμή Ελλάδας-Αιγύπτου που πιθανότατα κρύβουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά και να αποκτήσει ρόλο στον αγωγό East Med και σε κάθε άλλο δίκτυο που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας την Τουρκία επιδιώκει ο Ταγιπ Ερντογάν με την Συμφωνία που υπέγραψε με τον Φ. Σαράζ.
Ο κ. Ερντογάν στην συνέντευξή του στο TRT Haber με ιδιαίτερα δηλητηριώδες ύφος που έδειχνε έντονη δυσαρέσκεια και συγκαλυμμένη οργή, έσπευσε να βάλει κόκκινες γραμμές στην Ανατολική Μεσόγειο θέλοντας να κατοχυρώσει το Μνημόνιο που υπέγραψε με τον Φ. Σαράζ το οποίο όπως είπε δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να ασκήσει τα «δικαιώματα» της και να μην αποδεχθεί μονομερή τετελεσμένα από άλλες πλευρές.
Οι απειλές και τελεσίγραφα που εκτόξευσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν και τον εκνευρισμό από την διεθνή ανταπόκριση στην κινητοποίηση της Αθήνας προκειμένου να καταδειχθεί η νομική ακυρότητα του Μνημονίου Τουρκίας -Σαράζ και η πλήρης αντίθεση του στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο τούρκος ηγέτης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενι Σαφάκ δήλωσε οι η Τουρκία θα αγοράσει κι άλλο γεωτρύπανο για να το χρησιμοποιήσει τοσο στην Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Μεσόγειο στα διεθνή ύδατα, ενώ ανακοίνωσε ότι βάσει της Συμφωνίας με την Λιβύη οι δυο χώρες μπορούν να κάνουν κοινές έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή την οποία οριοθέτησαν.
Περιοχές στις οποίες ελπίζει η Τουρκία ότι ίσως υπάρχουν κοιτάσματα που έτσι θα μπορέσουν να την βάλουν στο ενεργειακό παιγνίδι της περιοχής, μια και οι μέχρι τώρα πολυδάπανες απόπειρες γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο δεν απέφεραν αποτελέσματα.
Ο κ. Ερντογάν όμως φρόντισε να στείλει και ένα ακόμη απειλητικό μήνυμα λέγοντας ότι «άλλοι διεθνείς παράγοντες δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνες στην περιοχή η οποία οροθετήθηκε με το Μνημόνιο.
Αυτή η απειλή εκτοξεύεται ενόψει ερευνών είτε επιστημονικών υδρογραφικών είτε προετοιμασίας για την τοποθέτηση καλωδίων -αγωγών που γίνονται στην περιοχή αυτή, με άδειες που εκδίδουν οι ελληνικές Αρχές με την έκδοση των αντίστοιχων NAVTEX.
Ήδη η Τουρκία από την ημέρα υπογραφής του Μνημονίου εκδίδει δικές της αναγγελίες για πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή ανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης ενώ χαρακτηρίζει παράνομες τις Ελληνικές NAVTEX για ασκήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι αρμόδια για έκδοση αναγγελιών σε όλη αυτή την περιοχή ανατολικά των ελληνικών νησιών Ρόδου- Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης και νότια του Καστελόριζου είναι ο σταθμός της Αττάλειας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε η αναφορά του τούρκου προέδρου ότι πλέον, βάσει της Συμφωνίας με την Λιβύη, οι «Ελληνοκύπριοι», η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ δεν μπορούν να προωθήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου (EASTMED) χωρίς την συναίνεση της Τουρκίας (καθώς θα διασχίζει φυσικά την περιοχή την οποία θεωρεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα μετά την παράνομη Συμφωνία με τον Σαράζ). Ο αγωγός EASTMED σχεδιάστηκε ακριβώς ως εναλλακτική οδός μεταφοράς φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, από την άλλη επιλογή του αγωγού μέσω Τουρκίας και είναι σχέδιο το οποίο προωθήθηκε κυρίως μετά την διπλωματική κρίση και την ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ μετά το επεισόδιο του «Μαβη Μαρμαρά».
Σε μια ακόμη οξεία τοποθέτηση του ο κ. Ερντογάν απείλησε ότι η απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή από την Αθήνα ήταν διεθνές σκάνδαλο και ότι η Ελλάδα θα πληρώσει σε διεθνές επίπεδο γι αυτή την πράξη της και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «έχει τα χέρια της δεμένα και αυτό τους έχει τρελάνει. Εξέφρασα την πρόθεση μας να ανοίξουμε δρόμο διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά αυτοί πάντα ζητούσαν και έπαιρναν,αλλά πλέον δεν θα μπορούν να το κάνουν γιατί και εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματα μας..».
Ο κ. Ερντογάν επέλεξε να εμπλακεί και δημοσίως στην εσωτερική λιβυκή κρίση λέγοντας ότι είναι έτοιμος να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Τρίπολης και θα «αξιολογήσει την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην χώρα εφόσον η Λιβυκή κυβέρνηση και ο λαός το ζητήσουν».
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Τ. Ερντογάν: