Γ. Γεραπετρίτης για κρίση στη Μ. Ανατολή: Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας

Γ. Γεραπετρίτης για κρίση στη Μ. Ανατολή: Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας

Τις πέντε σύγχρονες προκλήσεις που βιώνει ο πλανήτης και τα χαρακτηριστικά τους ανέλυσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως διαμορφώνουν και το πλαίσιο αλληλεπίδρασης σε εθνικό, περιφερειακό ή οικουμενικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε: οι προκλήσεις αυτές είναι η κλιματική κρίση, η επισιτιστική κρίση, η επιθετικότητα, η δημόσια υγεία και η μετανάστευση: «Όλες έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά» τα οποία και παρουσίασε ως εξής:

«Το πρώτο είναι ότι δεν έχουν τόπο και χρόνο, είναι υπερτοπικές και διαχρονικές.

Δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό είναι η κατάρριψη των βεβαιοτήτων. Βιώνουμε πολέμους στη γειτονιά μας, που θεωρούσαμε αυτονόητο μετά από δεκαετίες μιας σχετικής ηρεμίας, ιδίως στην Ευρώπη, ότι είχαμε ξεχάσει.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε ότι ο αναθεωρητισμός είναι στην πόρτα μας και δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε τίποτα ως ασφαλές και βέβαιο. Επίσης, είναι κοινό χαρακτηριστικό ότι οι οικουμενικές κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται πάντοτε με οικουμενικές λύσεις».

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ως μια μεγάλη δοκιμασία για όλους, διότι πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της εξωτερικής πολιτικής όλων των χωρών του δυτικού και του αραβικού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα έλαβε μια θέση αρχής μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Κράτος του Ισραήλ.

«Είπαμε πρώτα από όλα ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας, βίας και απάνθρωπης μεταχείρισης, δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται άμαχοι (…) Είπαμε ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα σε μια διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και με τη συμμετοχή όλων των ισχυρών «παικτών» και των ενδιαφερόμενων μελών (…). Η Ελλάδα πάντοτε θα είναι με την ειρηνική επίλυση των διαφορών, αλλά στηρίζει και το δικαίωμα των κρατών να αμύνονται σε επιθέσεις, στο όριο που καθιερώνει το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.