Γ. Πλακιωτάκης: Ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο
Eurokinissi
Eurokinissi

Γ. Πλακιωτάκης: Ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

«Ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου…».

Αυτό τόνισε σε ομιλία του σήμερα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης -εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα- σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Λευκωσία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ιστορικό επίτευγμα, το οποίο οφείλεται πρωτίστως στην εθνική μας συσπείρωση και ομοψυχία. Η διαρκής συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στον κοινό μας αγώνα» ανέφερε, επίσης, ο κ. Ι. Πλακιωτάκης.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισήμανε, ότι, αν και τα μηνύματα που αποστέλλουν με κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι ως προς τη προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είναι δυστυχώς αρνητικά, εντούτοις: «Το τρέχον κλίμα βελτίωσης στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην επίτευξη προόδου και στο Κυπριακό».

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι: «Θέση της Ελλάδας είναι ότι εφόσον η Τουρκία εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της για λύση δύο κρατών και συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, θα δημιουργηθούν άνευ συνθήκες πρωτόγνωρης πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Ι. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά στην ομιλία του για τη συμπόρευση των δύο Κοινοβουλίων, Ελλάδας-Κύπρου σχετικά την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και κατέληξε ότι: «Η Ελλάδα δεν θα κουραστεί να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ακολούθως συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης, με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους για τις εκδηλώσεις, με θέμα: «Συλλογικά επιτεύγματα, κοινές προκλήσεις και μελλοντική πορεία ως κράτη μέλη της Ε.Ε.-Ο ρόλος των κοινοβουλίων», όπου, πέραν της οξείας αναφοράς στα 50 χρόνια της τουρκικής κατοχής, έκανε ξεχωριστή παρέμβαση τονίζοντας τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, ώστε να επιτευχθεί έτσι απομόνωση του λαϊκισμού και των ακραίων αντιευρωπαϊκών ρευμάτων.

«Τα εθνικά κοινοβούλια, ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, θα πρέπει να επιδιώκουν διαρκώς την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των δημοκρατικών αρχών, την προώθηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας, την ενισχυμένη συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε θεσμικά ή κοινοβουλευτικά ζητήματα καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα χρειαστεί. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος του ρόλου των Κοινοβουλίων για την καθιέρωση ενός ακόμα πιο αποτελεσματικού συστήματος συνεχούς συνεργασίας σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που θα συνδράμει αποφασιστικά τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και την ευρωπαϊκή διοίκηση στην αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων και την εξασφάλιση μιας ποιοτικής δημοκρατίας προς όφελος των Ευρωπαίων πολίτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Πλακιωτάκης.

Ακολούθως, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής απάντησε σε ερωτήσεις για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια στη μελλοντική πορεία της Ε.Ε., σε θέματα, όπως:

1) Το μεταναστευτικό και η επιτακτική ανάγκη «αποψίλωσης» των εγκληματικών δικτύων των διακινητών.

2) Η σημασία της κοινής γεωργικής πολιτικής, που οφείλει να ακολουθήσει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

3) Η ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας και λογοδοσίας.

4) Η σημασία, που έχει η ψήφος των ερχόμενων ευρωεκλογών, ώστε να μη μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας αλλά δημοκρατικής επιλογής.

5) Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος των πολιτών.

6) Η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στη ψηφιακή μετάβαση για όλους.

7) Η ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., με πολύπλευρη προσέγγιση, λόγω και των πρόσφατων γεωπολιτικών κρίσεων σε Ουκρανία και Γάζα.

Ο κ. Ι. Πλακιωτάκης ολοκλήρωσε λέγοντας: «Σε έναν κόσμο, όπου η αστάθεια και αβεβαιότητα τείνει να γίνει το φυσιολογικό, είναι καθήκον μας να παραμείνουμε στις θεμελιώδεις αξίες μας ως πυξίδα για να πάμε μπροστά. Αξίες, όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διαφυλαχθούν και να προωθηθούν ενεργά στους λαούς μας. Διαφορετικά, οι πολίτες θα αποξενωθούν, θα αποπροσανατολιστούν, ιδιαίτερα δε οι πιο ευάλωτοι, στις λαϊκιστικές και ακραίες τάσεις, που αναδύονται σήμερα»

Κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, ο κ. Ι. Πλακιωτάκης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αννίτα Δημητρίου, στις οποίες και επιβεβαιώθηκε πλήρως, η ταύτιση κοινού σχεδιασμού στο μείζον εθνικό ζήτημα.

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος παρέμβαση έκανε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Roberta Metsola, ενώ στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν και οι κ.κ. Αngelo Farrougia (Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας), Radvile Morkunaite-Mikuleniene (Αντιπρόεδρος του Seimaς της Λιθουανίας) και Danije lKrivec (Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας).

Από ελληνικής πλευράς στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γιώργος Μυλωνάκης και ο Ειδικός Γραμματέας της ΒτΕ, κ. Βασίλης Μπαγιώκος.