Του Νίκου Μελέτη
Την επίσπευση της διαδικασίας με δική τους προσωπική εμπλοκή παράλληλα με τη διαδικασία του Matthew Nimetz συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Ν. Κοτζιας και Nikola Dimitrov στην επεισοδιακή λόγω της μυστικότητας με την οποία την περιέβαλλαν συνάντησή τους.
Η συνάντηση αυτή τελικά έγινε στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» προστατευμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα δημοσιογράφων και οργανώσεων που αντιτίθενται στην επίλυση της διαφοράς με ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση επισημαίνεται ότι περιμένουν από τον M. Nimetz να παρουσιάσει ένα «αρχικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία» και ότι συζήτησαν οι δυο υπουργοί «επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος».
Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών, δεδομένων των ιδεών που υπάρχουν για συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «οι δύο Υπουργοί αντήλλαξαν, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα ενόψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο θα γίνει όταν είτε διαπιστωθεί ότι σημειώνεται πρόοδος και απαιτείται η προώθηση των συνομιλιών με την παρέμβαση των δυο πρωθυπουργών είτε εφόσον υπάρξουν κινήσεις καλής θέλησης (όπως αυτές που περιμένει εδώ και μήνες η Αθήνα) που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες.
Η προσωπική εμπλοκή των δυο υπουργών κρίθηκε αναγκαία ώστε να αποφευχθεί η αποτελμάτωση της διαδικασίας καθώς ο ρυθμός που και ο κ. Nimetz έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια είναι μάλλον… νωχελικός.
Το γεγονός ότι ο ο κ. Dimitrov διαθέτει πλήρη εξουσιοδότηση για την διαπραγμάτευση του ζητήματος της ονομασίας και γνωρίζει σε βάθος το ζήτημα και τη διαπραγμάτευση (καθώς υπήρξε επίσημος διαπραγματευτής της χώρας του) διευκολύνει τη διαδικασία και βοηθά στο να αποφεύγονται στραβοπατήματα μιας και ο διαπραγματευτής Vasko Naumovski δεν προέρχεται από την παρούσα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι δυο υπουργοί θέλουν να κρατήσουν σε απολύτως εμπιστευτικό και προστατευμένο περιβάλλον τις συνομιλίες τόσο για το όνομα αλλά και για όλο το υπόλοιπο πλαίσιο που θα περιβάλλει τη συμφωνία, που πέραν του εύρους χρήσης αφορά στα παράγωγα, την εθνικότητα, τις συντμήσεις, την εμπορική χρήση, τη γενική χρήση και τους… αμοιβαίους περιορισμούς στην χρήση του όρου «Μακεδονια-ικος», αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η συνταγματική κατοχύρωση της νέας ονομασίας ώστε να είναι πραγματικά erga omnes.
Η Αθήνα που φαίνεται να επιδιώκει την επίσπευση της διαδικασίας θεωρεί ότι πρέπει σύντομα και τουλάχιστον μέχρι και λίγο μετά τη δεύτερη συνάντηση που θα έχουν τον Φεβρουάριο ο κ. Nimetz με τους δυο διαπραγματευτές να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για το εάν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση των διαφορών σε όλα τα ζητήματα ώστε να μπορεί να δομηθεί η συζήτηση για την διαμόρφωση του πακέτου μιας Συνολικής Συμφωνίας.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στη λογική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία λειτουργούν με διπλό τρόπο: Αφενός βελτιώνουν το κλίμα και προσφέρουν κίνητρα και στην άλλη πλευρά, συγχρόνως όμως θεωρείται ότι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό επιχείρημα για να αποδειχθεί η καλή θέληση που έχει επιδείξει η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που η διαδικασία δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα, ώστε να αποφευχθεί το blame game εις βάρος της χώρας μας, προκειμένου να παρακαμφθεί η ελληνική θέση και να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη και με άλυτο το θέμα της ονομασίας.