«Όλα τα σχέδια και έργα γύρω από την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία αποκλείουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν», είπε το βράδυ της Τρίτης ο Χουλουσί Ακάρ. Έτσι δε, έστειλε ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι παρά το μορατόριουμ που αποφάσισε και ανακοίνωσε η Άγκυρα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και ειδικά την περιοχή του Καστελόριζου, τόσο η τακτική της όσο και οι στρατηγικές της επιδιώξεις παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες.
Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο του Turkish Heritage Foundation, ενός ινστιτούτου που έχει έδρα την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και ένας εκ των πλέον πολύτιμων και έμπιστων συνεργατών του Ταγίπ Ερντογάν – μαζί με τους ομολόγους του για θέματα Εξωτερικών και Οικονομίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπεράτ Αλμπαϊράκ (που είναι και γαμπρός του προέδρου) – ισχυρίστηκε επίσης ότι όλες οι ενέργειες της χώρας του στο συγκεκριμένο ζήτημα «βασίζονται απολύτως στα νόμιμα δικαιώματά της και το διεθνές δίκαιο».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ακάρ – ο οποίος διετέλεσε αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι να μεταπηδήσει στην πολιτική – έτεινε χείρα φιλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Άγκυρας και προσωπικά του Ερντογάν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μαζί τους. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, τη βεβαιότητα ότι παρά τις αναταράξεις που έχουν υπάρξει και συνεχίζουν να υπάρχουν, οι δύο πλευρές τελικά θα τα ξαναβρούν καθώς, όπως είπε, «το ΝΑΤΟ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για την ασφάλεια της Τουρκίας, όπως και η Τουρκία έχει κεντρικό ρόλο στο ΝΑΤΟ».
Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν τη στιγμή που στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter ανέβαινε ανακοίνωση για κοινή ναυτική άσκηση γυμνάσια η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τις δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν στην αμερικανική αρμάδα που βρίσκεται στην Μεσόγειο, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ».
Turkish Navy?s Operation Mediterranean Shield unit 🇹🇷TCG KEMALREİS conducted maritime trainings with 🇺🇸EISENHOWER Carrier Strike Group on 28 July 2020 in the Central and Eastern Mediterranean. https://t.co/B8uUCyncKx
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 29, 2020
Θα τα βρούμε με ΗΠΑ για F-35 και S-400
Κεντρικό σημείο της τοποθέτησης του Ακάρ ήταν πάντως, όπως θα ανέμενε κανείς, η υπόθεση των μαχητικών F-35 και το πάγωμα της συμφωνίας αγοράς τους από την Τουρκία, εξαιτίας της προμήθειας από αυτήν του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αγοράσει τα αεροσκάφη που προορίζονταν για την Τουρκία, ώστε να μην πληγεί ο προγραμματισμός που υπάρχει στην αλυσίδα παραγωγής της Lockheed Martin και των εταιριών που συνεργάζονται μαζί της (στις οποίες συγκαταλέγονται και κάποιες τουρκικές).
Ο Ακάρ, λοιπόν, πρότεινε εκ νέου στους Αμερικανούς τη συγκρότηση μιας μικτής επιτροπής η οποία θα εξετάσει όλες τις ανησυχίες τους και θα διασφαλίσει πως δεν θα περάσουν στα χέρια της Μόσχας «ευαίσθητα» δεδομένα και απόρρητη τεχνολογία. «Η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας πελάτης, είναι ένας εταίρος», δήλωσε χαρακτηριστικά – αν και παραδέχθηκε πως η άλλη πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη στην παραπάνω πρόταση.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη. «Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει πολιτικός μας στόχος», υπογράμμισε, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «την καλύτερη επένδυση για την ΕΕ», δεδομένων των «εκτεταμμένων διμερών οικονομικών σχέσεων».
Δεν είναι τυχαίο, φυσικά, πως ανάλογο είναι και το επιχείρημα που επικαλείται το Βερολίνο, όταν υποστηρίζει πως η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος και όχι ανταγωνιστής της Γερμανίας και όλης της Ευρώπης...