Επίθεση στην Ελλάδα για «παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης» σε ότι αφορά το καθεστώς των μουφτήδων στην Θράκη εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, βρίσκοντας την ευκαιρία να προβάλει και άλλες διεκδικήσεις των ακραίων της μειονότητας.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η επίθεση αυτή του τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον της Ελλάδας και η έγερση και πάλι μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη, εκδηλώνεται σε μια στιγμή έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να δέχεται πανταχόθεν πυρά για τις παραβιάσεις δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και λίγες ώρες αφότου η Ουάσιγκτον έθεσε και πάλι με έμφαση και σε ανώτατο επίπεδο το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Με ετεροχρονισμένη αντίδραση του το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αναφορά σε ανακοίνωση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» επιτίθεται στην Ελλάδα γιατί δεν επιτρέπει την άμεση εκλογή των μουφτήδων από τους πιστούς (κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά σχεδόν μουσουλμανική χώρα, ούτε φυσικά και στην ίδια την Τουρκία) και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης, μη αναγνωρίζοντας τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα».
Ο κ. Ακσόι έκανε λόγο για «παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας», αναφερόμενος προφανώς στην νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την βελτίωση του συστήματος ανάδειξής των μουφτήδων μέσω ενός ευρύτατου εκλεκτορικού σώματος και τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της λειτουργίας των Μουφτειών, μέσω της πρόσληψης και εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να ανταποκριθούν σε νέες ανάγκες (έκδοση πιστοποιητικών, κωδικοποίηση κανόνων Σαρίας, κ.α.).
Ο κ. Ακσόι, κάνει λόγο για κατάργηση της «αυτονομίας» των Μουφτειών και αφού εκφράζει την... ανησυχία του για το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ευρωπαϊκή χώρα καλεί την Ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο με την «Τουρκική μειονότητα» για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα βάσει των προβλέψεων της Συνθήκης της Λοζάνης.
Με την ευκαιρία μάλιστα ήγειρε και μια σειρά ακόμη ζητήματα όπως την απαγόρευση χρήσης του όρου «τουρκικός» στον τίτλο συλλόγων και οργανώσεων, την επιστροφή της ιθαγένειας στις περιπτώσεις που είχε αφαιρεθεί βάσει του άρθρου 19, την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, την ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης κλπ.
Η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ αφορά στην έκδοση του προεδρικού Διατάγματος για τον νόμο για την ρύθμιση των θεμάτων εκσυγχρονισμού των Μουφτειών.
Και δίνοντας το σύνθημα προς τους ακραίους της μειονότητας το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «ο νόμος του 2018 έχει σκοπό να καταστρέψει το καθεστώς διοικητικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντας τους σε κρατική διεύθυνση και αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα»
Το Τουρκικό ΥΠΕΞ προβαίνει σε συστάσεις προς την Ελλάδα τονίζοντας ότι η «Η Ελλάδα αυτό που έχει να κάνει ,είναι να αναγνωρίσει του εκλεγμένους μουφτήδες» και σε ένα κορυφαίο δείγμα υποκρισίας εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλώντας τους «διεθνείς και περιφερειακούς θεσμούς καθώς και τους θεσμούς της Ε.Ε. να να παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση των... ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Αρχές... και τα ανθρώπινα δικαιώματα...».
Ν.Μ.