Η άκαρπη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ δείχνει... Σεπτέμβριο για το Σκοπιανό

Η άκαρπη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ δείχνει... Σεπτέμβριο για το Σκοπιανό

Του Νίκου Μελετη

Άκαρπη και η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, αφού δεν κατέστη δυνατό να γίνει το βήμα που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει την διαδικασία για το ονοματολογικό.

Η τέταρτη σε διάστημα ενός μήνα συνάντηση, των δυο υπουργών, παρουσία του Μ. Νίμιτς στην Βιέννη, δεν είχε αποτέλεσμα γεγονός που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι είναι πλέον ανέφικτο να υπάρξει λύση πριν της Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντιστοίχως.

Ο κ. Νιμιτς, μετά την τετράωρη συνάντηση, αναφέρθηκε στις εντατικές συνομιλίες των επτά μηνών, τις οποίες χαρακτήρισε ως εγκάρδιες για να καταλήξει όμως λέγοντας πως η διαδικασία των συνομιλιών θα συνεχισθεί τις ..επόμενες εβδομάδες.

Η διαδικασία πλέον έχει φθάσει σε κομβικό σημείο. Όλα τα περιφερειακά ζητήματα έχουν σχεδόν συμφωνηθεί και είναι ενδεικτικό πως στην Βιέννη συνέχισαν την εργασία τους οι Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί γι αυτό τον σκοπό. Όμως η σκοπιανή πλευρά επιμένει να απορρίπτει την erga omnes χρήση της νέας ονομασίας αλλά και τις συνταγματικές αλλαγές.

Ταυτόχρονα εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένη ούτε με την «ισορροπιστική» πρόταση, που φέρεται να καταθέτει η ελληνική πλευρά και αφορά στα θέματα ταυτότητας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα θέματα ταυτότητας μπορούν αν αποδειχθούν “τοξικά” όταν και εάν η διαπραγμάτευση φθάσει σε σημείο συμφωνίας. Είναι άλλωστε γνωστό πως κάθε αναφορά σε «μακεδονικό» είτε αυτό είναι γλώσσα είτε συντμήσεις θα βαρύνουν το κλίμα στο εσωτερικό, επισκιάζοντας ακόμη και μια ενδεχομένη σημαντική εξέλιξη με αποδοχή της erga omnes χρήσης συνταγματικά κατοχυρωμένης από την πλευρά των Σκοπίων.

Από τη συνάντηση της Βιέννης επιβεβαιώνεται και η αντίληψη που διαμορφώθηκε ήδη από την Αχρίδα, ότι ο κ. Ζάεφ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν είναι έτοιμος για μια σημαντική κίνηση που θα ξεμπλοκάρει την διαδικασία και θα ανοίξει τον ευρωατλαντική δρόμο της χώρας του.

Ίσως ο κ. Ζάεφ να ήλπιζε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση που θα του επέτρεπε με σοβαρή υποχώρηση της Ελλάδας να πάρει θετικές αποφάσεις από τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας συμβατική δέσμευση για επίλυση της διαφοράς . Τέτοιες φόρμουλες όμως δεν συζητιούνται προς το παρόν από την Ελληνική πλευρά, καθώς θα ήταν αφελής διαπραγματευτική τακτική να παραδώσεις τα «όπλα» σου έναντι έστω και ισχυρής διεθνούς δέσμευσης της άλλης πλευράς. Άλλωστε μια τέτοια φόρμουλα δεν θα πέρναγε εύκολα στο εσωτερικό της χώρας .

Η παρέμβαση του επιτρόπου Χάαν που υπονόησε κάτι τέτοιο, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, που θεωρεί ότι δεν ήταν τυχαία, θέλοντας να προκαλέσει την άσκηση πίεσης προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρθηκε είναι πλέον σχεδόν δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να πιαστεί το χρονοδιάγραμμα των δυο Συνόδων Κορυφής Ε.Ε. τον και ΝΑΤΟ. Συνεπώς θα πρέπει τώρα να αρχίσει και η διαχείριση του blame game εφόσον από Εταίρους και Συμμάχους τεθεί το ερώτημα για ποιον λόγο, η διαδικασία που ξεκίνησε φιλόδοξα πριν επτά μήνες, δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Ο Ν. Κοτζιάς αύριο στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, με αντικείμενο κυρίως τα ελληνοτουρκικά αλλά στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώσει και για τις συνομιλίες στο Σκοπιανό και την προφανή αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία, εντός χρονικού πλαισίου που θα επέτρεπε την εκπλήρωση του όρου που έχει τεθεί από την Σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, για πρόσκληση της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το όνομα.

Τα δυο επόμενα ραντεβού των Υπουργών εξωτερικών είναι στην Θεσσαλονίκη (3-4) και στο Σούνιο (11-12 Μαΐου)

Πάντως, οι δυο υπουργοί, μετά την συνάντηση αποφάσισαν να έχουν ένα ακόμη ιδιωτικό δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου συνέχισαν τη συζήτηση επί του πυρήνα του προβλήματος της ονομασίας σε χαλαρότερο κλίμα.