«Πλώρη» για την Ερυθρά Θάλασσα βάζει η φρεγάτα ΥΔΡΑ η οποία θα ενταχθεί τις επόμενες ημέρες στην Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη που αναπτύσσεται στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας από τα στενά Bab-el-Mandeb.
Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη έδωσε το τελικό πράσινο φως για τον απόπλου της φρεγάτας, καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα στην κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία θαλάσσια δίοδο της Ερυθράς Θάλασσας.
Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ επισκέφθηκε τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας όπου απευθύνθηκε στο πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ ενόψει της δύσκολης και επικίνδυνης αποστολής που καλούνται να εκτελέσουν. Ο Ν. Δένδιας έστειλε το μήνυμα ότι η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα «υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» και τους ευχήθηκε να επιστρέψουν ασφαλείς αναγνωρίζοντας ότι και ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση ότι η πατρίδα τους στέλνει σε «ζώνη κινδύνου».
Κάνοντας αναφορά στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να αποφασίσει την ελληνική συμμετοχή ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, ότι η ναυσιπλοΐα επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αφού η αύξηση κόστους των προϊόντων οφείλεται στην αύξηση του μεταφορικού τους κόστους, και επίσης συνδέεται και με την ελεύθερη επικοινωνία με τα ελληνικά λιμάνια, που κινδυνεύουν να χάσουν τη στρατηγική σημασία τους και μαζί να χαθούν θέσεις εργασίας Ελλήνων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.
Ο Ν. Δένδιας όμως έκανε ειδική αναφορά και στη γενικότερη σημασία της ελληνικής συμμετοχής στην επιχείρηση ASPIDES για την προβολή της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής σημαίας και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης αλλά και για έναν ισχυρό ευρωπαϊκό αμυντικό βραχίονα, αφού η επιχείρηση «ASPIDES» είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μάλιστα έχει ελληνικό όνομα και ελληνική ηγεσία.
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες καθώς απαιτήθηκαν ασκήσεις και προσομοιώσεις για τη χρήση των οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων που τοποθετήθηκαν στο πλοίο προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απειλές που υπάρχουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιχείρηση ASPIDES έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και έχει στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι Χούτι της Υεμένης και με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
H επιχείρηση ASPIDES θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την αμερικανοβρετανική Prosperity Guardian που μέχρι τώρα έχει αναλάβει το κύριο βάρος της αντιμετώπισης των απειλών από τους Χούτι αλλά δεν θα εμπλακεί σε καμιά από τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν κυρίως οι Αμερικανοί για να επιφέρουν πλήγματα και στις βάσεις των Χούτι στο έδαφος της Υεμένης.
Η επικινδυνότητα και για τις δυο επιχειρήσεις είναι αρκετά μεγάλη καθώς οι Χούτι έχουν στραφεί και εναντίον πολεμικών πλοίων, ενώ φαίνεται ότι ούτε οι συχνές επιθέσεις των Αμερικανών δεν έχουν πλήξει σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες τους. Οι Χούτι διαθέτουν μεγάλο αριθμό πυραύλων και drones που συγκέντρωσαν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως από το Ιράν, ενώ διαθέτουν ευέλικτες ομάδες κρούσης που μετακινούνται διαρκώς ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα οι εκτοξευτήρες από τα αμερικανικά συστήματα και από τα αμερικανικά αεροσκάφη.
Έτσι δεν φαίνεται στον ορίζοντα σύντομη λήξη του «συναγερμού» για την παγκόσμια ναυτιλία και εμπόριο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι Χούτι επικαλούνται προσχηματικά τον Πόλεμο της Γάζας για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων.
Στον Ναύσταθμο εξελίχθηκε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές ώστε να μπορεί η φρεγάτα ΥΔΡΑ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της επιχείρησης. Ως κύριο μέσο άμυνας η ΥΔΡΑ έχει 16 πυραύλους ESSM που προορίζονται για την αναχαίτιση μη επανδρωμένων εναέριων απειλών, ενώ για τις εισερχόμενες απειλές υπάρχουν δυο συστήματα Phalanx, και προστέθηκαν πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών ενώ η φρεγάτα ΥΔΡΑ διαθέτει και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon.
Η διοίκηση της επιχείρησης ASPIDES έχει ανατεθεί στο Στρατηγείο της Λάρισας με επικεφαλής τον αρχιπλοίαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ενώ εν πλω διοικητής είναι ο Ιταλός κυβερνήτης του ιταλικού αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και τον ρόλο «στρατηγείου» της ευρωπαϊκής αρμάδας και είναι ένα πλοίο, 7.700 τόνων με ιδιαίτερα ενισχυμένη αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.
Το D-554, «Caio Duillio» είναι εφοδιασμένο με 3D ραντάρ SPY-790, 48 κελιά, με πυραύλους Aster 15 & 30. Διαθέτει ακόμη 3 πυροβόλα Oto Melara 76 & 62mm, αναβαθμισμένα σε Strales καθώς και πυραύλους επιφανείας Teseo Mk2/A. Το ιταλικό αντιτορπιλικό έχει και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η γερμανική φρεγάτα είναι η F-221 «Hessen» είναι επίσης «πάνοπλο» πλοίο με εκτόπισμα 5800 τόνους. Η φρεγάτα διαθέτει το ραντάρ Smart-L, ενώ έχει 32 κελιά, για 24 αμερικανικούς SM-2, τους RIM/162 ESSM και κατά πλοίων επιφανείας τους πυραύλους Harpoon. Επιπλέον, η F-221 «Hessen» διαθέτει πυροβόλο 76 χιλιοστών και για την εγγύς προστασία της δυο Mauser 27.
Η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» διαθέτει δυο αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15 και τους MDCN ενώ φέρει και Exocet κατά πλοίων επιφανείας. Διαθέτει επίσης το εξελιγμένο ραντάρ «Herakles».
Η υπεροπλία των τριών ευρωπαϊκών Πολεμικών Πλοίων έναντι της ΥΔΡΑΣ είναι εμφανής, όμως εκτιμάται ότι με τον πρόσθετο εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί στην ελληνική φρεγάτα υπάρχει η δυνατότητα με πλήρη επάρκεια να αντιμετωπισθούν οι όποιες απειλές και να εκτελεσθούν οι αποστολές που θα της ανατεθούν πολύ περισσότερο μάλιστα όταν θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα άλλα συμμαχικά πλοία.