Στοιχεία νέας συμπεριφοράς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο σημειώνονται το τελευταίο διάστημα που δεν φαίνεται να είναι άσχετα ούτε με την πίεση που ασκεί ο γερουσιαστής Μενέντεζ στην Άγκυρα, ούτε με την επιλογή της Τουρκίας να δημιουργήσει θέμα δήθεν ελληνικών προκλήσεων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Από τις 26 Νοεμβρίου δεν έχει καταγραφεί από το ΓΕΕΘΑ ούτε μια υπερπτήση ενώ από τις αρχές του Ιανουαρίου 2022 είχαν σημειωθεί 216 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους κάτι που προκαλεί εντύπωση για την... «διακριτικότητα» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς δεν τίθεται θέμα ξαφνικής ευαισθητοποίησης της Άγκυρας.
Ο προβληματισμός της Αθήνας είναι εάν αυτή η νέα τακτική μετά από ένα διάστημα συστηματικών και συνεχών υπερπτήσεων συνδέεται με τη στάση του Μ. Μενέντεζ αλλά και της ομάδας γερουσιαστών και βουλευτών που θέτουν ως έναν από τους όρους για να επιτραπεί η πώληση και αναβάθμιση των F-16 να «σταματήσουν οι υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους».
Με την τακτική αυτή θα μπορούσε η τουρκική πλευρά να ισχυρισθεί ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Μ.Μενέντεζ και των μελών του Κογκρέσου και αυτό έτσι να αποτελέσει το άλλοθι ώστε να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των F-16. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ισχυρό επιχείρημα του λόμπι το οποίο έχει διαμορφωθεί στο Κογκρέσο και υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις.
Βεβαίως, ένα σοβαρό θέμα τίθεται από το γεγονός ότι συνεχίζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ακόμη και κάτω από 6 ν.μ. κάτι που πρακτικά συνιστά υπερπτήση. Και αυτό δεν δικαιολογείται βεβαίως από τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ των 6-10 ν.μ. κάτι που συμμερίζεται και η αμερικανική διοίκηση.
Όμως η Άγκυρα κινείται και σε άλλο επίπεδο προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα την ευθύνη για τις εντάσεις στο Αιγαίο. Από το Σάββατο δυο φορές κατήγγειλε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ότι παρενόχλησε δήθεν τουρκικά μαχητικά που εκτελούσαν «νατοϊκή αποστολή» ενώ απλώς προκειται για παρουσία νατοϊκού AWACS στο πλαίσιο πάγιας πρακτικής, σε τουρκική άσκηση, κάτι που δεν την μετατρέπει βεβαίως σε «νατοϊκή άσκηση».
Η Τουρκική ηγεσία ο Τ.Ερντογάν, ο Χ. Ακάρ έκαναν ειδικές αναφορές στα περιστατικά αυτά θέλοντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να αλλάξουν την ατζέντα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία φρόντισε να αποσπάσει αντίδραση του ΝΑΤΟ και με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ΑΝΑΤΟΛΟΥ επικαλείται δηλώσεις «νατοϊκού αξιωματούχου».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που δεν κατονομάζεται απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΑΤΟΛΟΥ «για τις παρενοχλήσεις που έκαναν ελληνικά μαχητικά στην αποστολή NATO Nexus Ace Aegean» δήλωσε ότι «καλούμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο μέσω διπλωματικών μεθόδων και στο πνεύμα της Συμμαχικής Αλληλεγγύης»
Ο ίδιος εκπρόσωπος φέρεται να δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι... Το ΝΑΤΟ έχει συστήσει μηχανισμό αποκλιμάκωσης μέσω του οποίου η Τουρκία και η Ελλάδα θα εργασθούν για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας διαταράσσει την ειρήνη στην Ευρώπη το πιο σημαντικό είναι οι Σύμμαχοι να στέκονται ενωμένοι..»
Με τον τρόπο αυτό η τουρκική πλευρά επιδιώκει να προκαταλάβει τις εντυπώσεις και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθιστώντας ως δεδομένο τον ισχυρισμό περί παράνομης δραστηριότητας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και έτσι να αποσπάσει μια δήλωση ίσων αποστάσεων που πρακτικά καλεί την Ελλάδα να... επιλέξει τον διάλογο με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Τα οποία προβλήματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις μονομερείς αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και των παραβάσεων κανόνων εντος FIR Αθηνών από την Τουρκική Αεροπορία.