Επιταχύνει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό η δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Zaev ο οποίος μετα την «παρότρυνση» του Ν. Κοτζιά τοποθετήθηκε σήμερα για πρώτη φορά δημόσια, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της χώρας».
Ο κ. Zaev έκανε την δήλωση αυτή στην διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρέσβη της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, Samuel Zbogar, ενώ συγχρόνως ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα, μετονομάζεται το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων» και του αυτοκινητόδρομου «Αλέξανδρος ο Μακεδών» προς την Ελλάδα, σε «Αυτοκινητόδρομο Φιλίας».
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών στην συνέντευξη του στο Euronews την Δευτέρα είχε απευθυνθεί στην άλλη πλευρά καλώντας να διασαφηνίσει την θέση της σχετικά με το ποια ονομασια επιθυμεί και επεμεινε ότι θα πρέπει να αρχίσει η κυβενρηση της ΠΓΔΜ να προετοιμάζει την κοινή γνώμη της, όπως κάνει η Ελληνική κυβέρνηση.
Καθως στο ελληνικό ΥΠΕΞ συνεχίζεται η προετοιμασία του κειμένου συμφωνίας που θα παρουσιάσει ο Ν. Κοτζιάς στον Dimitrov τις επόμενες ημέρες, προκαλούσε προβληματισμό το γεγονός ότι μέχρι τωρα ούτε ο κ. Zaev ούτε ο κ. Dimitrov είχαν δημοσίως αναφερθεί στο ότι αυτό που συζητείται είναι η αλλαγή της ονομασίας της χώρας τους, ούτε ότι αυτό που αναζητείται είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Κάτι που δημιουργούσε θέμα αξιοπιστίας της σκοπιανής πλευράς. Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα τουλάχιστον δυο φορές τις τελευταίες ημέρες ειχε αναφερθεί στην ανάγκη υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν στην συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στο Νταβός.
Πάντως οι δηλώσεις Zaev και η ανακοίνωση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο και το αεροδρόμιο, συμπίπτουν και με την συζήτηση στην Ε.Ε. για τις σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς χθες δημοσιοποιήθηκε το Κείμενο Στρατηγικής της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αλλά επισημαίνει επίσης ότι βασική προϋπόθεση για όλες τις χώρες ειναι τόσο η προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και η επίλυση των διμερών και συνοριακών διαφορών.
Ν.Μ.