Την σημασία των τελευταίων κλιμακωτών μικρών χερσαίων επιθέσεων στη Γάζα από το Ισραήλ ερμήνευσε ο κ. Λ. Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε ο τρόπος των επιθέσεων αυτών που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες το Ισραήλ λέγεται «αναγνώριση ζώνης» και προετοιμάζει το έδαφός για μια μεγάλη χερσαία επίθεση.
Την αναγνώριση ζώνης όπως είπε, την αναλαμβάνουν ευέλικτες κινητές μονάδες, όπως είναι τα άρματα και το πεζικό. «Χθες είδαμε μια τέτοια επιχείρηση από πλευράς Ισραηλινών που έγινε στο βόρειο κομμάτι. Ζητάνε από τους αμάχους να κατευθυνθούν προς το νότο προκειμένου μέσα στην πόλη της Γάζας να μείνουν μόνο οι ένοπλοι της Χαμάς. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοπό να αναγνωρίσουν αντιστάσεις και να δουν τι υπάρχει μέσα σε μια εχθρική περιοχή και να το καταστρέψουν», εξήγησε.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως η επιχείρηση των Ισραηλινών χτες είχε και δύο άλλους στόχους. «Το ένα ήταν ότι ήθελαν τις δικές τους τις δυνάμεις, οι οποίες περιμένουν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να τους εξυψώσει το ηθικό και επίσης να στείλουν ένα μήνυμα και προς τη Χαμάς αλλά και προς την ισραηλινή κοινωνία, κυρίως προς την ισραηλινή κοινωνία, η οποία διακατέχεται από οργή. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο των προπαρασκευαστικών επιχειρήσεων», είπε.
«Δεδομένη η χερσαία επίθεση» – Ο τρόπος που μπορεί να γίνει
Τόνισε πως η μεγάλη χερσαία επίθεση είναι δεδομένη και θα γίνει. «Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τον χρόνο. Έχει σχέση και με το θέμα των ομήρων, που είναι ένα θέμα αγκάθι. Γίνονται προσπάθειες σε διπλωματικό πεδίο μέσω του Κατάρ να απελευθερωθούν οι όμηροι όσο περισσότεροι μπορούν», ανέφερε.
Εξήγησε επίσης πώς μπορεί μια πιθανή χερσαία επίθεση να συνδυαστεί και με την προστασία των αμάχων που ζητά διεθνής κοινότητα και με την απελευθέρωση των ομήρων. «Η εκτίμησή μου είναι ότι θα γίνει μια επιχείρηση. Προφανώς, θα είναι χερσαία με δυνάμεις κρούσεως, πεζικό, τεθωρακισμένα. Μπορεί να συνδυαστεί και με από τη θάλασσα, με κάποιους οι οποίοι θα μπουν από τη θάλασσα αλλά δεν θα μπουν μέσα στην πόλη της Γάζας», είπε αρχικά ο κ. Τζούμης.
«Θα γίνει μια περίσφιξη ασφυκτική περίσφιξη και μέσω της τακτικής που εφαρμόζει ο ισραηλινός στρατός, δηλαδή το να μην μπαίνουν μέσα τρόφιμα, να μην μπαίνει νερό. Το κυριότερο, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα θα προσπαθήσουν να κάμψουν το ηθικό για να παραδοθεί η Χαμάς. Διότι εάν δεν έχει γίνει προετοιμασία από τη Χαμάς, που το θεωρώ δεδομένο ότι έχει γίνει, δεν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος πάνω από δυο τρεις μέρες χωρίς νερό.
Συνεπώς λοιπόν, θα γίνει νομίζω αυτή η επιχείρηση από πλευράς Ισραηλινών. Και σιγά σιγά θα πηγαίνουν. Φανταστείτε να γίνεται πόλεμος, να γίνεται μάχη σώμα με σώμα μέσα σε έναν αστικό ιστό από τετράγωνο σε τετράγωνο και από γωνία σε γωνία. Θα υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες και από τους αμυνόμενους, κυρίως από τους επιτιθέμενους, γιατί ενδεχομένως και από τους αμάχους που εκεί δεν το χρησιμοποιεί σαν ένα όπλο προπαγάνδας η Χαμάς, αν υπάρχουν απώλειες από τη Χαμάς. Άρα η επιχείρηση αυτή θα είναι μια ειδική επιχείρηση και νομίζω ότι θα είναι λάθος των ισραηλινών δυνάμεων να μπουν μέσα στην πόλη της Γάζας», τόνισε.
Ένα μήνυμα προς το Ιράν
Σχολιάζοντας το σημερινό χτύπημα των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών σε στόχους στη Συρία, που ήταν όμως εγκαταστάσεις του Ιράν ο κ. Τζούμης είπε: «Το χτύπημα αυτό, αλλά και η ρητορική που έχει αναπτυχθεί από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών με απειλές και με προειδοποιήσεις προς το Ιράν και η παρουσία του αεροπλανοφόρου φορντ, έχουν στόχο να μην εμπλακεί σε καμία περίπτωση το Ιράν στη σύγκρουση αυτή, γιατί τότε θα μιλάμε για ένα Παγκόσμιο πόλεμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το Ισραήλ και το Ιράν είναι πυρηνικές δυνάμεις, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα, προς το Ιράν».
«Το Ισραήλ έχει ανεπτυγμένη κουλτούρα εθνικής ασφάλειας»
Οι πολιτικοί στο Ισραήλ έχουν κατά καιρούς πολεμική εμπειρία. Ο ίδιος ο ίδιος ο Νετανιάχου, όπως ξέρετε, είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση όταν έγινε η αεροπειρατεία και μεταφέρθηκε το αεροσκάφος στην Ουγκάντα. Ξεκίνησε από την Αθήνα, ήταν ένα αεροσκάφος της Air France και σε εκείνη την επιχείρηση βρισκόταν ο αδερφός του. Όλοι δηλαδή έχουν πολεμική εμπειρία. Γενικότερα το Ισραήλ έχει μια κουλτούρα εθνικής ασφάλειας ανεπτυγμένη.