Άνοιγμα για ΑΟΖ του Λίβυου υπ. πετρελαίου προς Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο
shutterstock
shutterstock

Άνοιγμα για ΑΟΖ του Λίβυου υπ. πετρελαίου προς Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο

Άνοιγμα προς την Ελλάδα φαίνεται ότι επιχειρεί η κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δια στόματος στενού συνεργάτη του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης. 

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Μοχάμεντ Ουν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Mubashar TV ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες να βρεθούν φιλικές λύσεις με χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ο πρώην πολύ στενός συνεργάτης του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης δήλωσε ότι ο κόσμος έφτασε σε ένα προχωρημένο στάδιο συνεννόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες έχουν καταφύγει σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση.

Εξήγησε ότι η θαλάσσια νομοθεσία καθορίζει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια από το πρώτο χερσαίο σημείο της ενδιαφερόμενης χώρας, λέγοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για τη μέτρηση και τον διαχωρισμό της απόστασης μεταξύ δύο γειτονικών χωρών.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Αθήνα επανέλαβε την πρόθεση της να μιλήσει με την νόμιμη κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, επέδωσε χθες στην Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα Ρηματική Διακοίνωση με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT. 

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX. 

Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση  των  Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). 

Εντούτοις, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι  οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης. 

Μέσω της Ρηματικής Διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει εκ νέου τα εν λόγω μνημόνια, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις. 

Στο πλαίσιο των  ιστορικών δεσμών φιλίας των δυο χωρών και των λαών τους, το ΥΠΕΞ της Ελλάδας επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας  σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 

Τέλος, με την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει για μια ακόμη  φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί  μετά τη διενέργεια εκλογών,  για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Η.Ε για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Διαβάστε επίσης:Απόρριψη αιτιάσεων για ExxonMobil, υπονόμευση εκ των έσω του τουρκολιβυκού