M. Nimetz για Σκοπιανό: Συζητάμε για τον προσδιορισμό του ονόματος

M. Nimetz για Σκοπιανό: Συζητάμε για τον προσδιορισμό του ονόματος

Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ τόνισε ότι Ελλάδα και Σκόπια αναγνωρίζουν ότι η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής ενώ υπογράμμισε ότι οι ονομασίες που εξετάζονται είναι αυτές που βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον M. Nimetz, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, τόσο η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια όσο και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να λυθεί το ζήτημα καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι θα βοηθήσει στη σταθερότητα της περιοχής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα δώσει κάποιες προτάσεις στους διαπραγματευτές των δύο χωρών τονίζοντας ότι οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις ήταν στο τραπέζι τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά πρέπει να ειδωθούν από διαφορετική σκοπιά πλέον. Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ δεν αποκάλυψε συγκεκριμένο όνομα αλλά τόνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις για τον «προσδιορισμό στην ονομασία».

Ο M. Nimetz έκανε λόγο για παράπλευρα θέματα όπως το εύρος της χρήσης του νέου ονόματος, της ταυτότητας, της ιδιοποίησης της ιστορίας αλλά και των σχολικών βιβλίων. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτά τα ζητήματα θα λυθούν αν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Ο διαμεσολαβητής των ΗΕ εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει μία προοπτική προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, λόγω του εποικοδομητικού κλίματος που δημιούργησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Πάντα έλεγα ότι τίποτα δεν θα μου δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να είμαι ασήμαντος στις συνομιλίες και οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία χωρίς μεσολαβητές» λέει, εξηγώντας ότι «υπήρξε αρκετή συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών και τώρα, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπήρξε μία σειρά από ΜΟΕ, στα οποία η άλλη πλευρά ήταν πολύ εποικοδομητική. Επίσης, κάτι που δημιούργησε μια καλύτερη ατμόσφαιρα ήταν επίσης ότι η ρητορική ιστορικού χαρακτήρα που κάποιες φορές φαινόταν να είναι προκλητική έχει μειωθεί και σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω και στις δύο χώρες υπάρχει μία προοπτική προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις παρά εχθρικ?. Και κάποιος είπε -όχι εγώ- έχουμε μία ευκαιρία να τρέξουμε γρήγορα στον 21ο αιώνα και έχουμε την ευκαιρία να τρέξουμε πίσω στον 19ο αιώνα. Και νομίζω ότι για τους νέους στις δύο χώρες είναι σημαντικό το να πάμε μπροστά, είναι πολύ καλύτερο από το κινηθούμε προς το παρελθόν. Εάν έχουμε την αίσθηση ότι κινούμαστε προς το μέλλον στην περιοχή, τότε θα συνεργαστούμε μαζί, θα είμαστε μαζί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα λύσουμε τα θέματα μαζί. Τότε βλέπουμε με τρόπο που μπορούμε να το επιλύσουμε το θέμα».

Τέλος δήλωσε πεισμένος ότι αν η ελληνική κυβέρνηση βρει μια λύση που να την ικανοποιεί τη χώρα οι πολίτες της Ελλάδας θα υποστηρίξουν την επίλυση του ζητήματος.