Η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε την Παρασκευή τις εξαγωγές ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών αγαθών στη Ρωσία και πρόσθεσε 71 εταιρείες στην εμπορική μαύρη λίστα που έχει καταρτίσει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ομάδα των Επτά πλούσιων κρατών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Οι νέοι περιορισμοί στόχευαν είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων ειδών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, όπως στεγνωτήρια ρούχων, εκχιονιστικά μηχανήματα και αρμεκτικά μηχανήματα, τα οποία οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την πολεμική μηχανή της Μόσχας.
«Τώρα δεν μπορείτε να στείλετε ούτε φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου», σχολιάζει στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος Κέβιν Γουλφ, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, καθώς εξέταζε τους νέους κανόνες. Ο Γουλφ πρόσθεσε ότι τελικά θα ήταν «πιο απλό να αναφερθούν τα αντικείμενα που θα μπορούν να εξάγονται στη Ρωσία».
Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα περιλαμβάνουν 69 ρωσικές οντότητες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν. Προστέθηκαν στον "κατάλογο οντοτήτων" του Υπουργείου Εμπορίου, κυρίως για την υποστήριξη του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή οποιουδήποτε αγαθού σε αυτές.
Οι εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο περιλαμβάνουν εργοστάσια επισκευής αεροσκαφών και παραγωγής εξαρτημάτων, εργοστάσια πυρίτιδας, τρακτέρ και αυτοκινήτων, ναυπηγεία και κέντρα μηχανικής στη Ρωσία.
Οι ενέργειες αποτελούν μέρος του τελευταίου γύρου πρωτοφανών κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έναν συνασπισμό 37 άλλων χωρών ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με σκοπό να υποβαθμίσουν τη βιομηχανική βάση της Μόσχας και την ικανότητά της να στηρίξει τον πόλεμο.
«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε βαρύ τίμημα στο Κρεμλίνο για τη συνέχιση αυτού του πολέμου, τόσο με τον περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασής του σε πρόσθετα είδη, όσο και με την επιθετική επιβολή», δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου Άλαν Εστέβεζ σε δήλωση που συνόψισε τις πρόσθετες κυρώσεις.
Οι νέοι κανόνες βασίζονται στους ελέγχους που ήδη εφαρμόζονται στους βιομηχανικούς, εμπορικούς, χημικούς και βιολογικούς τομείς της Ρωσίας, προσθέτοντας μια ποικιλία ηλεκτρονικών ειδών, οργάνων και ινών άνθρακα, καθώς και χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης και των πρόδρομων ουσιών της.
Διευρύνουν επίσης τον κατάλογο των ειδών ξένης παραγωγής που απαιτούν άδεια για τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ιράν, ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η δυνατότητα της Τεχεράνης να προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Νταγκ Τζέικομπσον, δικηγόρος εμπορικού δικαίου στην Ουάσινγκτον, σημείωσε ότι ορισμένα νέα περιορισμένα είδη μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα. "Λόγω του ευρέος πεδίου εφαρμογής των νέων ελέγχων, απαιτούνται πλέον άδειες για την εξαγωγή ειδών όπως ακουστικά βαρηκοΐας, ψεύτικα δόντια και τεχνητές αρθρώσεις", δήλωσε.
Οι νέες κινήσεις ήρθαν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της "Ομάδας των Επτά" συμφώνησαν να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς συναντώνται στην Ιαπωνία.
Ο Μάθιου Άξελροντ, Βοηθός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου για την επιβολή των κυρώσεων, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν ως προτεραιότητα την επιβολή ελέγχων σε είδη που συμβάλλουν στα ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Όταν διαπιστωθεί ότι μια εταιρεία έχει εμπλακεί σε φοροδιαφυγή, ανέφερε ο Αξελροντ στην ανακοίνωση, "θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες μας... για να την κλείσουμε".