Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, σε μία περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (25/11) ότι η χώρα συντάσσει κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθμούς και πάρκινγκ αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτίρια και ιδιωτικές ιδιοκτησίες.
Θα καταρτιστεί ακόμη ψηφιακός κατάλογος καταφυγίων έκτακτης ανάγκης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να τα βρίσκουν γρήγορα χρησιμοποιώντας εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.
Επίσης, οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν καταφύγια προστασίας στα σπίτια τους μετατρέποντας υπόγεια και γκαράζ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα πάρει αρκετό χρόνο και στο οποίο θα συμμετέχουν το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές και άλλες κρατικές Αρχές.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Γερμανία διαθέτει 579 καταφύγια για τα 84 εκατ. πολίτες της. Ωστόσο, είναι της εποχής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία μπορούν να στεγάσουν περίπου 480.000 ανθρώπους. Στο παρελθόν η χώρα είχε περίπου 2.000 καταφύγια.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνήθηκαν σε διάσκεψη ανώτερων αξιωματούχων το καλοκαίρι και πλέον το εξετάζει ειδική ομάδα.
Να σημειωθεί ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Μόσχα να στοχεύσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις απειλές Πούτιν και τις αναφορές του για «παγκόσμιο χαρακτήρα» συγκρούσεις, ενώ ήδη τον περασμένοι Οκτώβριο, οι επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα ήταν πιθανώς σε θέση να εξαπολύσει επίθεση κατά της στρατιωτικής συμμαχίας έως το 2030.
Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν μάλιστα ότι η χώρα αντιμετωπίζει ήδη μια απότομη αύξηση των ρωσικών δραστηριοτήτων κατασκοπείας και σαμποτάζ.
«Operation Deutschland»: Το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας σε περίπτωση πολέμου
Υπενθυμίζεται ότι το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας σε περίπτωση που ξεσπάσει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αποκάλυψε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Πρόκειται για ένα απόρρητο έγγραφο υπό τον τίτλο: «Operation Deutschland» που κατάρτισαν οι Αρχές του Βερολίνου, εν μέσω κλιμακούμενης πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, το οποίο αναδημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Sun, το σχέδιο προβλέπει ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη να μετακινήσει 200.000 στρατιωτικά οχήματα, όπως επίσης και 800.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο έδαφός του, εάν η κατάσταση με τη Ρωσία εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που οι κυβερνήσεις σκανδιναβικών χωρών προειδοποίησαν την Δευτέρα τους πολίτες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο εμπόλεμης σύρραξης και τους έδωσαν οδηγούς επιβίωσης, καθώς μαίνεται ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ υπάρχουν φόβοι για τη διάχυση του πολέμου με τη Γερμανία να ακολουθεί τις βόρειες χώρες εντείνοντας τα προληπτικά μέτρα.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την «Επιχείρηση Deutschland», η οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ πολιτικών. Τα άκρως απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν συγκεκριμένα κτίρια και εγκαταστάσεις υποδομής που χρειάζονται ειδική προστασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για στρατιωτικούς λόγους, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine.
Η έκθεση περιέχει επίσης σχέδια για το πώς θα ενεργούσε η Γερμανία σε περίπτωση κάποιου είδους απειλής για την άμυνα ή ακόμα και εντάσεις εκ των προτέρων - πιθανώς να υπαινίσσεται τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Das ist der Kriegsplan "Operation Deutschland".
— Der selbsternannte Sultan (@Sultanat_Nr5) November 20, 2024
Die größte Gefahr liegt natürlich für Westdeutschland vor - dort, wo seit der Wende alles niedergewirtschaftet wurde und zerfällt.
Antideutsche fordern Bomber Vitali do it again .. https://t.co/6dzxI24lNk pic.twitter.com/XaiNMGL1Zi
Μια πρώτη συνάντηση μάλιστα έγινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου όπου απευθύνθηκαν συγκεκριμένες εταιρείες αμέσως μετά την αποκάλυψη της έκθεσης για τα ευάλωτα επαγγέλματα ενόψει του πολέμου.
Οι παρευρισκόμενοι έλαβαν συμβουλές για χρήση γεννήτριας ντίζελ ή ακόμη και μιας ανεμογεννήτριας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, δόθηκαν κατευθύνσεις σχετικά με την οδήγηση φορτηγών από τον Αντισυνταγματάρχη Γιέρν Πλίσκε, ο οποίος τόνισε ότι «για κάθε 100 εργαζόμενους, αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε επιπλέον οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση».
«Το 70% όλων των φορτηγών στους δρόμους της Γερμανίας οδηγούνται από Ανατολικοευρωπαίους. Αν γίνει πόλεμος εκεί, πού θα είναι αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε ο Πλίσκε.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας Μάλτε Χέιν έστειλε το δικό του μήνυμα: «Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το πόσο σημαντική είναι μια καλά προετοιμασμένη και ανθεκτική οικονομία για την πολιτική και την στρατιωτική άμυνα της Γερμανίας».
Στη Γερμανία, σχέδια καταρτίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να επιβεβαιώνει τον Ιούλιο ότι θα μετακινήσει «εκατοντάδες χιλιάδες» στρατιώτες του ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου με το Κρεμλίνο.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Υπηρεσία Εθνικής Άμυνας της Bundeswehr (γερμανικό στράτευμα) στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι η μυστική «Operation Deutchland» (Επιχείρηση Γερμανία) συνεχίζει να τελειοποιεί το σχέδιό της.