Οι μύχιοι πόθοι Ερντογάν για Κύπρο και η ανίερη συμμαχία με Πούτιν
Α. Στεφανής στο Liberal

Οι μύχιοι πόθοι Ερντογάν για Κύπρο και η ανίερη συμμαχία με Πούτιν

Στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Κύπρο εντάσσεται η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία με αφορμή την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα προς την Αθήνα και βασίζεται στη συμμαχία που έχει καταρτίσει με τον Πούτιν. Τα παραπάνω αναφέρει στο Liberal, μεταξύ άλλων, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και Υπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Παρατηρείται κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο από το ψευδοκράτος. Ποιος ο απώτερος στόχος των ενεργειών κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ;

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι πάντοτε, όταν βλέπουμε ενέργειες από το τουρκικό ψευδοκράτος, οι ενέργειες αυτές βρίσκονται σε συντονισμό με την τουρκική κυβέρνηση και βεβαίως τη στοχοθεσία του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τις επιδιώξεις του και τον τρόπο που θέλει να διαχειριστεί την περιοχή μας, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά την περίοδο των σεισμών παρατηρείται απουσία προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας και στο Αιγαίο, αλλά και γενικότερα σε βάρος της Ελλάδας. 

Η επίθεση των Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξέπληξε, ωστόσο εκτιμώ ότι αποτελεί προσπάθεια αναθέρμανσης της γνωστής στάσης της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Θέλει να καταδείξει ότι, αν και μπορεί να υπάρχει ισορροπία ή μια πτώση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, εντούτοις αυτό δεν συνδέεται με τις ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με την Κύπρο. 

Πρόσφατα, μάλιστα - και αυτό δεν είδε το φως της δημοσιότητας - η τουρκική πλευρά αρνείται στην Κυπριακή Δημοκρατία τη συμμετοχή της σε διεθνές συνέδριο στρατιωτικής ιστορίας στην Κωνσταντινούπολη, παρόλο βεβαίως που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος, ισότιμο με όλα τα κράτη - μέλη, της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.

Βλέπουμε, λοιπόν, μια σταθερή στάση της Άγκυρας σε σχέση με το ψευδοκράτος. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Υπενθυμίζει σε όλους ότι η τουρκική πλευρά διατηρεί κάθετη στάση σε σχέση με το Κυπριακό. 

Αυτά τα οποία ακούσαμε, ως επίσημη θέση της Άγκυρας, ότι δηλαδή τους ενόχλησε η κατασκευή δρόμου από το χωριό Άρσος προς το διακοινοτικό χωριό Πύλα, είναι προφάσεις και δικαιολογίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, μέθοδοι και διαδικασίες, για να εκφράσει κάποιος την αντίδρασή του.

Είναι έτοιμη η διεθνής κοινότητα να προβεί σε κυρώσεις κατά της τουρκοκυπριακής πλευράς; 

Γενικότερα, τις  κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας σε σχέση με την Κύπρο, πολλές φορές τις έχουμε δει να μην είναι τόσο ισχυρές. Να αναφερθώ και σε ένα παράλληλο γεγονός, αλλά εξίσου σοβαρό: Τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας, δεν την οδήγησαν σε αλλαγή στάσης.

Μπορούμε, επίσης, να ανασύρουμε στη μνήμη μας τα εκατοντάδες ψηφίσματα τα οποία έχουν εκδοθεί από τον Οργανισμό Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Δυστυχώς, ούτε αυτά έχουν κάποια σημασία για την Τουρκία. Όμως, είναι σημαντικό ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται απολύτως ποιο κράτος προσπαθεί πραγματικά ώστε να βρεθεί λύση και συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, και ποιο διαταράσσει τη διεθνή νομιμότητα. 

Επιβεβαιώνεται συνεχώς ποιος είναι ο «ταραξίας» της διεθνούς κατάστασης. Άλλωστε, η Ελλάδα ανέδειξε τη σταθερή στάση της και κατά την περίοδο που δέχθηκε απρόκλητη «επίθεση» με την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Τότε, η Ευρώπη, στο σύνολό της, κατανόησε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά της Τουρκίας απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα και τη διεθνή νομιμότητα. 

Ποια είναι τα «όπλα» που διαθέτει η Ελλάδα στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Κύπρο; 

Καταρχήν η Ελλάδα και η Κύπρος  είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα λοιπόν διαθέτουν πολύ ισχυρές θέσεις, μπορούν να διαχειριστούν, μεταξύ άλλων, και τις πιστώσεις που απελευθερώνονται προς την Τουρκία και βεβαίως, μπορούν να τις «μπλοκάρουν». Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης τη δυνατότητα και από εκεί να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις. Η διεθνής παρουσία της Ελλάδας και της Κύπρου είναι τέτοια που επιτρέπει, μέσω των ενεργειών τους, να αποφύγουν τα τετελεσμένα.

Η Ρωσία μπλόκαρε κοινή δήλωση καταδίκης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ πρόσφατα αναβάθμισε το προξενείο της στο ψευδοκράτος. Τι οδηγεί σε αυτήν την προσέγγιση Τουρκίας και Ρωσίας; 

Η Ρωσία παραδοσιακά, έχει κέρδος από κάθε αντιπαλότητα εντός της δυτικής συμμαχίας, που προξενεί αστάθεια στην περιοχή. Αυτό παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό να συμβαίνει, μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από εκείνη τη στιγμή παρατηρούμε ένα εκκρεμές της τουρκικής πλευράς, προσπαθώντας να είναι και με τη Δύση και με τον Πρόεδρο Πούτιν. Κυρίως, όμως,  υποστηρίζει τον Πρόεδρο Πούτιν.

Είναι σαφές πως υπάρχει κάποια συμφωνία, η οποία είναι οικονομική - γεωστρατηγική, και δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμπτει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που η Τουρκία, για ακόμη μια φορά, εξυπηρετεί τη Ρωσία και η Ρωσία το ανταποδίδει.

Περνώντας στις ερχόμενες εκλογές. Είστε υποψήφιος για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη ΝΔ. Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες; 

Η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου είναι ένας τόπος εξαιρετικός, με υπέροχους ανθρώπους, με φύση η οποία είναι μοναδική και με δυνατότητες, οι οποίες είναι καταπληκτικές: πρωτογενής τομέας, τουρισμός, προϊόντα τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Η κτηνοτροφία, τα τυροκομικά προϊόντα, η ελιά, το λάδι, η μαστίχα, το ούζο, το κρασί, ο ιστορικός μας τουρισμός, ο θρησκευτικός μας τουρισμός και χίλια δυο άλλα πράγματα, και πάνω από όλα, ο πολιτισμός των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το Βόρειο Αιγαίο. Θέλουμε να κάνουμε τους κατοίκους υπερήφανους, δημιουργικούς και αυτό θα γίνει μέσω της εξωστρέφειας στην οποία επενδύουμε, αλλά και της ανάδειξης με κάθε τρόπο όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαιτέρως θετική συγκυρία. Η Ελλάδα καλπάζει προς το μέλλον και η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου δεν πρέπει να υστερήσει. Δεν είναι δυνατόν να υστερήσει και να χάσουμε πέντε χρόνια!

Την τελευταία τετραετία η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα:

Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την υγειονομική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα κλιματικά προβλήματα και την ενεργειακή απειλή. Και όμως, παρ' όλα αυτά, η χώρα προοδεύει. Άρα, λοιπόν, την επόμενη περίοδο η πρόοδος θα συνεχιστεί, και το Βόρειο Αιγαίο πρέπει να είναι πρωτεργάτης σε αυτήν την ανάπτυξη. Να μην ξεχνάμε βεβαίως και τη διάσταση της ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου της.

Τέλος, θα μπορούσατε επιγραμματικά να μας πείτε για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ίσως να φαίνονται ίδια για κάθε νησί, όμως κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τις δικές του προκλήσεις. Κοινό πρόβλημα θα έλεγα ότι είναι το νερό, για το οποίο άλλωστε, όπως έχουν προβλέψει πολλοί αναλυτές, «θα γίνει ο επόμενος πόλεμος». Το νερό αποτελεί πολύτιμο αγαθό και θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά, να μην το σπαταλάμε και να το αξιοποιούμε.

Το Βόρειο Αιγαίο χαρακτηρίζεται από τον πρωτογενή του τομέα: κτηνοτροφία, τυροκομία, το λάδι, οι ποτοποιίες … Θέλουμε και μπορούμε να κρατήσουμε τη νεολαία εδώ, με ανάπτυξη και καινοτομία. Παράλληλα βεβαίως, αναδεικνύεται και ο τουρισμός, ο οποίος συμμετέχει και αυτός στο ΑΕΠ των κατοίκων των νησιών μας. Άρα, λοιπόν, οι λύσεις για τα προβλήματα δεν είναι μαγικές, ούτε θα έρθουν από τον ουρανό. Οι λύσεις υπάρχουν, είναι δοκιμασμένες σε άλλα νησιά, και αυτές θα εφαρμόσουμε με σκληρή δουλειά, με όραμα, με αυτοπεποίθηση, με διάθεση, με αισιοδοξία, με πάθος και αγάπη για τον τόπο.

Τεράστιο θέμα αποτελεί επίσης, η διεκδίκηση και απορρόφηση εθνικών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με ορθή προτεραιοποίηση των αναγκών μας. Απαιτείται στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και συνεχής προσπάθεια, ώστε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της που θα την καταστήσουν  πρωτοπόρο σε ανάπτυξη και ευημερία.