Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Αποστολής για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αρχίσει ενώ ήδη πλέουν στην περιοχή η γερμανική φρεγάτα και το ιταλικό αντιτορπιλικό που θα συμμετέχουν στη Δύναμη.
Στις 19 Φεβρουαρίου οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. αναμένεται να δώσουν και το τυπικό πράσινο φως για την έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης που στόχο θα έχει την προστασία των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και την διασφάλιση της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας σε έναν από τους κρισιμότερους για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, θαλάσσιους διαδρόμους.
Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ θα συντονίζεται με την Αμερικανοβρετανική επιχείρηση "Prosperity Guardian", θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αυτό τονίζεται από κάθε πλευρά ώστε να διαχωρισθεί από το σκέλος εκείνο της Αμερικανοβρετανικής Συμμαχίας η οποία εκτελεί και επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης.
Αν και μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου θα έχουν καθορισθεί με ακριβείς οι λεπτομέρειες της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» από την ΕΡΑ της Ε.Ε., δηλαδή οι κανόνες εμπλοκής, η γεωγραφική διάταξη των ευρωπαϊκών πλοίων κ.α., υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα κατά πόσον θα μπορέσει πράγματι η αποστολή αυτή να περιορισθεί σε καθαρά αμυντικό χαρακτήρα με την προβολή δηλαδή ασπίδας αντιαεροπορικής προστασίας στα εμπορικά πλοία που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα.
Διότι οι Χούτι έχοντας ένα μεγάλο απόθεμα ρουκετών, drones βαλλιστικών πυραύλων, ναρκών και αντιπλοϊκών πυραύλων έχουν δείξει ότι δεν διστάζουν να στραφούν και εναντίον των πολεμικών σκαφών που πλέουν στην περιοχή. Το ερώτημα είναι εάν τα πλοία της Ευρωπαϊκής Δύναμης δεχθούν τέτοιο πλήγμα, θα απαντήσουν με πλήγμα εναντίον της βάσης που προήλθε το κτύπημα ή απλώς θα περιορισθούν στην αναχαίτιση τους.
Μετά από την εμπειρία του πολέμου της Συμμαχίας της Σ.Αραβίας και των ΗΑΕ εναντίον των Χούθι από το 2015, αλλα και τα διδάγματα από την προσπάθεια των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με πλήγματα στο έδαφος της Υεμένης, είναι σαφές ότι μόνο η απόκρουση των επιθέσεων, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Χούθι στη διάρκεια των τελευταίων ετών και παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ, έχουν αποθηκεύσει ένα μεγάλο αριθμό εξοπλισμών που περιλαμβάνουν μικρού και μεγάλου διαμετρήματος πυραυλικά συστήματα, drones ακόμη και αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες ρουκετών, με τη βοήθεια και του Ιράν, που συνιστούν μια ασύμμετρη απειλή για τις Ξένες Δυνάμεις που επιτηρούν την Ερυθρά Θάλασσα. Καθώς για την αναχαίτιση μιας ρουκέτας ή ενός drones κόστους μερικών χιλιάδων δολαρίων, απαιτούνται υπερσύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα των οποίων η κάθε βολή στοιχίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Επίσης, τα όπλα που διαθέτουν οι Χούθι τους προσφέρουν ευελιξία και έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθούν οι βάσεις και οι εκτοξευτήρες ώστε ακόμη και με επιθετικές ενέργειες όπως αυτές των τελευταίων εβδομάδων να μπορούν να εξουδετερωθούν.
Οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων με πρόσχημα τον Πόλεμο στη Γάζα, αλλά είναι προφανές ότι παρακινούμενοι εν μέρει από το Ιράν που επιδιώκει την αποσταθεροποίηση στην περιοχή χωρίς όμως να εμπλακεί ευθέως το ίδιο σε μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ αλλά και επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στην Υεμένη και να αντιμετωπισθούν πλέον ως επίσημος συνομιλητής των μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, θα συνεχίσουν την τακτική των επιθέσεων ακόμη κι αν η κρίση της Γάζας αποκλιμακωθεί.
Η διατήρηση της μόνιμης αυτής απειλής για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα που ήδη έχει προκαλέσει τις πρώτες παρενέργειες με την καθυστέρηση της μεταφοράς εμπορευμάτων στη Δύση, την αύξηση της τιμής μεταφοράς τους και απειλεί φυσικά και τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, θα δημιουργήσει την ανάγκη για πιο αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Καθώς ο στόχος της δημιουργίας μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για τα χιλιάδες εμπορικά πλοία που πλέουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, δε θα είναι ρεαλιστικός.
Σε στρατιωτικό επίπεδο το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στο έδαφος της Υεμένης είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Όχι μόνο γιατι θα οδηγούσε σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση αλλά δυο χρόνια μετά τη λήξη της Αραβικής Επιχείρησης εναντίον των Χούτι η διεθνής κοινότητα ακόμη θυμάται ως εφιάλτη την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που επήλθε στην αραβική χώρα.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί η εκρηκτική κατάσταση στη διαιρεμένη στα δυο Υεμένη, είναι εξαιρετικά δύσκολες. Η Κίνα η οποία πριν μερικούς μήνες κατόρθωσε με τη μεσολάβηση της να αποκαταστήσει τις σχέσεις του Ιράν με την Σ.Αραβία και να οδηγήσει σε λήξη της εμπόλεμης κατάστασης του Ριάντ με τους Χούθι, είναι εντελώς απρόθυμη να ασκήσει την επιρροή της και στην Τεχεράνη και στους Χούθι προκειμένου να υπάρξει μία διπλωματική διέξοδος.
Η Κίνα αν και πλήττεται και η ίδια από τον πειρασμό της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, δε θέλει να εμφανισθεί ως «εταίρος» των ΗΠΑ και της Δύσης κάτι που θα υπονόμευε την ισχυρή οικονομική αλλά και πολιτική επιρροή που έχει εκτίσει τα τελευταία χρόνια τόσο στον Κόλπο όσο και στην Αφρική και συγχρόνως αντιμετωπίζει μάλλον με ικανοποίηση το γεγονός ότι την ώρα που παραμένει η εστία κρίσης στην Ταιβάν, οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας ένα ακόμη ανοικτό μέτωπο…
Πάντως, για την Ε.Ε. ήταν μονόδρομος η επιλογή της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ καθώς η απουσία της από την περιοχή από την οποία διέρχονται χιλιάδες ευρωπαϊκά εμπορικά πλοία και διακινείται τεράστιος όγκος εμπορευμάτων και ενέργειας προς την Ευρώπη, θα οδηγούσε και στην πλήρη απαξίωση της Ε.Ε. ως στρατηγικού παίκτη στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Όμως αυτή επιχείρηση δε θα είναι εύκολη υπόθεση και θα ενέχει κινδύνους και θα δημιουργεί προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από μια Ε.Ε. που πάντως σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει απόλυτη συνοχή σε σχέση με τις αποφάσεις για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ μια και ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, χωρίς να μπλοκάρουν την απόφαση, απέχουν από την επιχείρηση θεωρώντας ότι στέλνει το μήνυμα ότι η Ευρώπη υποστηρίζει το Ισραήλ στον Πόλεμο της Γάζας.
Ήδη πάντως Γερμανία και Ιταλία στέλνουν δυο πλοία «αστακούς» στην περιοχή για να είναι έτοιμα μόλις ληφθεί η απόφαση να αναλάβουν δράση μαζί με τις δυο γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Το ιταλικό υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό «Caio Duillio», μήκους 152 μέτρων και με εκτόπισμα 7.700 τόνους, με ιδιαίτερα ενισχυμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, χάρη στο κορυφαίο 3D Radar SPY-790 και εξοπλισμένο μεταξύ άλλων και με πυραύλους Aster 15 και Aster 30 και με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα αναλάβει τη διοίκηση και τον συντονισμό της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ όπως αποφασίστηκε από τα κράτη μέλη.
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» η οποία είναι το πιο «ηλικιωμένο» και με μικρότερη δύναμη πυρός σκάφος της επιχείρησης το οποίο όμως έχει εφοδιαστεί με δύο συστήματα Phalanx εγγύς προστασίας που αποτελεί «ασπίδα» ασφάλειας της φρεγάτας έναντι κάθε απειλής και με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τον εντοπισμό εναέριων απειλών.
Όμως εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα είναι η αποδοχή της πρότασης του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια για εγκατάσταση του Αρχηγείου της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στο στρατηγείο της Λάρισας καθώς ετσι αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και ο ρόλος της στη διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας που θα έπρεπε να είναι αυτονόητος όχι μόνο γιατί διαθέτει τον μεγαλύτερο Εμπορικό Στόλο στον κόσμο αλλά και γιατί η χώρα μας έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή ,μια και ελέγχει την κρίσιμη θαλάσσια διαδρομή στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ.