Παραβιάσεις της Ελλάδας «βλέπει» ο Τσελίκ - Κομισιόν: Υποστηρίζουμε τις επιστροφές μεταναστών

Παραβιάσεις της Ελλάδας «βλέπει» ο Τσελίκ - Κομισιόν: Υποστηρίζουμε τις επιστροφές μεταναστών

Την ώρα που η Ελλάδα ζητάει την επιστροφή 1.450 αλλοδαπών στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης της γείτονος με την ΕΕ, ο Ομέρ Τσελίκ κάνει λόγο για «παραβιάσεις της Ελλάδας εναντίον μεταναστών στο Αιγαίο». 

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε πως περισσότεροι από 78.000 μετανάστες «έχουν ωθηθεί δια της βίας» στα τουρκικά χωρικά ύδατα τα τελευταία 3 χρόνια. 

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του AKP, ανέφερε ότι Ελλάδα και ΕΕ «πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους σε αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση. Η Ελλάδα πρέπει να το τελειώσει αυτό». 

Στη συνέχεια, εγκάλεσε την ΕΕ, «η οποία έχει βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα στο θέμα αυτό», ότι πρέπει να λάβει θέση ενάντια σε αυτές τις «βάναυσες παραβιάσεις». 

Τόνισε ακόμα ότι «είναι θλιβερό ότι [...] οι απάνθρωπες ενέργειες έλαβαν χώρα εντός των χωρικών υδάτων χώρας μέλους της ΕΕ. Εναντίον αυτού, όλοι πρέπει να υψώσουν τις φωνές τους».

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Κομισιόν: Υποστηρίζουμε τις επιστροφές μεταναστών

«Υπό προετοιμασία» βρίσκεται η απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας  ανέφερε νωρίτερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημείωσε ότι «η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εξακολουθεί να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια συνέχισης των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία στο πλαίσιο της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «με την ίδια επιστολή, η Ελλάδα υπέβαλε επίσης αίτημα για βοήθεια από τη Frontex» και καταλήγει ότι «ο οργανισμός μπορεί να παράσχει πρακτική βοήθεια στην πραγματοποίηση επιστροφών σύμφωνα με την εντολή του».