Προκλητική συνεχίζεται να είναι η στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, καθώς δικαιολογεί την παρουσία της τουρκικής κορβέτας βόρεια της Κρήτης λέγοντας πως βρίσκεται εκεί, γιατί η Τουρκία «δεν επιτρέπει καμία απόπειρα παραβίασης των συμφερόντων της στην περιοχή», σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνει και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα από το τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο Son Dakika, «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρενέβησαν στις εργασίες τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων, 7 μίλια βόρεια της χώρας».
Μάλιστα, όπως σημειώνει το τουρκικό μέσο,πηγές του υπουργείου τόνισαν ότι: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επανειλημμένα δείξει ότι δεν θα επιτρέψουν καμία απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας. Θα παρέμβουμε στις δραστηριότητες που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθούν ως τετελεσμένο από την Ελλάδα, σήμερα και στο μέλλον, όπως κάναμε στο παρελθόν».
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν, επίσης, ότι «στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά πλοία που εκτελούν τέτοιες εργασίες προειδοποιούνται μέσω ασυρμάτου».
Η τουρκική κορβέτα παρακολουθούσε τις εργασίες από απόσταση 10 ν.μ. και παρενόχλησε διά ασυρμάτου, δηλώνοντας ότι η περιοχή δεν είναι ελληνικής αρμοδιότητας, όπως έγινε γνωστό προ ημερών.
Σχετικά με την κατάσταση στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα είπε ότι: «Η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής προσέγγισης που στοχεύει σε μια ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Τουρκία θα είναι προς όφελος όλων».
Υπενθυμίζεται ότι, η Τουρκία έστειλε πολεμικό πλοίο να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις έρευνες που πραγματοποιούν τα σκάφη Ievoli Relume και NG Worker σε περιοχή των διεθνών υδάτων βορείως του Αγίου Νικολάου της Κρήτης.
Οι δύο NAVTEX που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές αφορούν έρευνες για την τοποθέτηση του υποβρύχιου καλωδίου. Η NAVTEX 081/25 αφορά το Ievoli Relume, ενώ η 086/25 το NG Worker, σε περιοχές λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, βορείως των Μαλίων και του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.
Η παρουσία του τουρκικού πολεμικού πλοίου, σύμφωνα με πληροφορίες, σε απόσταση 10 ν.μ. από την περιοχή των ερευνών, αποτελεί αναβάθμιση των προκλήσεων της Άγκυρας, καθώς η περιοχή αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος έστω και των παράνομων διεκδικήσεών της.
Είναι, όμως, μήνυμα ότι η Τουρκία παρακολουθεί ακόμα και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων περιμετρικά του 25ου μεσημβρινού. Επιπλέον, αποτελεί προειδοποίηση για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να συνεχίσει τις έρευνες που διεκόπησαν τον Ιούλιο με το επεισόδιο της Κάσου.