Η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και της Οικονομίας αλλά και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας είναι το μήνυμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Οι σαφείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα και η αναφορά του στο γεγονός πως οι ΗΠΑ «θα δράσουν» προκειμένου να μην παραβιαστεί το Διεθνές Δίκαιο σε περίπτωση τουρκικής εισβολής σε ελληνικό νησί αποτυπώνουν τις προθέσεις της Ουάσιγκτον. Ιδιαίτερης σημασίας και η «ψήφος εμπιστοσύνης» στην πορεία της οικονομίας.
Από την πρώτη στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, εκ των στενότερων συνεργατών του Ντόναλντ Τράμπ, έδειξε τις προθέσεις του. Το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηριστικό αφού ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να αποτραπούν οι παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ηχηρή και η παρέμβασή του κατά την ομιλία του στο ίδρυμα Στ. Νιάρχος όπου απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση που υπάρξει τουρκική εισβολή σε ελληνικό νησι τόνισε πως «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».
Η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε να προστεθεί και να επιβεβαιώσει τη γενικότερη στάση των ΗΠΑ ως προς τη γεωπολιτική σημασία και το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την επίσημη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας αναφέρεται ότι «η θέση που κατέχει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ο θετικός ρόλος που διαδραματίζει για την προώθηση της περιφερειακής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας είναι σημαντικοί»
Κυβερνητικές πηγές αποτιμώντας την επίσκεψη σε πρώτο χρόνο σημειώνουν πως τα μηνύματα του Μάικ Πομπέο επιβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών. Κυρίως όμως δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως κεντρικό στρατηγικό σύμμαχο στην ευρύτερη περιοχή την Ελλάδα. Οι αναφορές στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αλλά και της Κύπρου και τα μηνύματα προς την Τουρκία το επιβεβαιώνουν.
Οικονομία και επενδύσεις
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται και τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ουσιαστικά μετέφερε και το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα του, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις συναντήσεις του με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της Αμερικής.
Ο Μάικ Πομπέο εξήρε το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης δείχνοντας το δρόμο στους Αμερικανούς επενδυτές. Όπως υπογράμμισε «αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα». Μάλιστα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από το κεντρικό δελτίο του καναλιού, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση λέγοντας: «παρακολουθώ αυτή την κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες που ανέλαβε και έχει ήδη βάλει τη χώρα στη σωστή πορεία από οικονομικής απόψεως».
Στο θέμα της οικονομικής συνεργασίας τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με δηλώσεις του στην Αθήνα, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά.
Στην ανακοίνωσή του το το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών επεκτάθηκε και στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, ενώ υπογράμμισε πως «ο κ. Πομπέο αισθάνθηκε ενθαρρυμένος από το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που του παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πομπέο γνωστοποίησε ότι υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες οι οποίες είναι έτοιμες να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, δίδοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Διαμήνυσε μάλιστα ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές επενδύσεις και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά και ως προς τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Επίσης, έμφαση ''δόθηκε στον τομέα της ενέργειας. Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας: «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο».