Σαν μια θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, εκφράζοντας ωστόσο ταυτόχρονα επιφυλάξεις, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, κατά πόσο αυτή η τουρκική «επίθεση φιλίας» θα συνοδευτεί από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και θα είναι σε βάθος χρόνου
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της βελγίδας υπουργού Εξωτερικών Σοφί Βιλμές που δείχνει το κλίμα το οποίο επικρατεί στην παρούσα φάση. Σχολιάζοντας τη στάση της Άγκυρας αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες αυτή «στέλνει θετικά μηνύματα και δείχνει την επιθυμία να ξαναρχίσει διάλογο και συνεργασία με την ΕΕ», προσθέτοντας ότι υπάρχει η βούληση να δει η ΕΕ «τον ρεαλισμό των τουρκικών υποσχέσεων στις οποίες πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία». Έκανε ωστόσο σαφές ότι «εάν αυτά δεν υλοποιηθούν με μια σαφή και διαρκή αλλαγή συμπεριφοράς, το Βέλγιο θα υποστηρίξει την ταχεία εφαρμογή πρόσθετων ευρωπαϊκών κυρώσεων».
Την ίδια στιγμή διπλωματικές πηγές, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται πρώτον στην απειλή των κυρώσεων, δεύτερον στην οικονομική κατάσταση της χώρας και τρίτον στην εκλογή Biden στις ΗΠΑ. Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Κυρ. Μητσοτάκης : Συζητάμε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, με αφορμή τη συμφωνία απόκτησης από την Ελλάδα των 18 Rafale, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι βασικές προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ταυτόχρονα ειδική μνεία στο αμυντικό δόγμα της χώρας.
Ζ. Μπορέλ: Σημαντικό βήμα η επανέναρξη των συνομιλιών
Από την πλευρά του σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία, όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Καταγράψαμε το σημαντικό μήνυμα που εστάλη από όταν έγινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τις τουρκικές αρχές» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι «επαναβεβαιώσαμε τη σημασία της δέσμευσης με την Τουρκία για να παγιώσουμε διάλογο και συνεργασία».
«Σήμερα, είναι η αρχή των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι σημαντικό βήμα» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «θα είναι ίσης σημασίας η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».
Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι η λίστα των μέτρων δεν είναι έτοιμη «αλλά δεν έχει μπει στην άκρη. Η δουλειά συνεχίζεται».