Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν είναι ότι επιχειρείται μια επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού, που εστιάζουν σε τομείς, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις και σε projects κοινού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Το δεύτερο σημείο που κρατάμε είναι οι δηλώσεις Πούτιν για το Κυπριακό. Είναι σημαντικό ότι η Ρωσία, ούσα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διατηρεί την προσήλωσή της στα ψηφίσματα για τη Κύπρο που κάνουν λόγο για διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία, κόντρα στις απόψεις της Τουρκία, όπως αυτές εκφράζονται τελευταίως περί διχοτόμησης.
Το τρίτο είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να ταχθεί κατά της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών της, επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας. Μίλησε για διάλογο, ο οποίος είναι αυτονόητος - δεν χρειαζόμασταν να μας το επαναλάβει η Ρωσία - ενώ τουλάχιστον στην συνέντευξη Τύπου δεν αναφέρθηκε σε Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο της Θάλασσας, γεγονός που δείχνει μια «κλίση» προς τις τουρκικές θέσεις. Σημειωτέον ότι αντί του Δικαίου της Θάλασσας, η Τουρκία προτάσσει το διάλογο.
Το τέταρτο και τελευταίο σημείο, είναι ότι ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας έχουν ένα βαθμό αυτονομίας, ωστόσο υπάρχουν προφανώς και δεσμεύσεις, έτσι όπως απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και εδώ, έχει σημασία το γεγονός ότι ο Πούτιν μίλησε με καλά λόγια για την Ελλάδα, πιστώνοντάς της ότι είναι από τις χώρες - μέλη των δύο αυτών οργανισμών που επιθυμούν το διάλογο με τη Ρωσία, αντιθέτως με άλλες, καθώς επίσης ότι προσβλέπει στο να συνεχίσει η Αθήνα σε αυτό το μοτίβο.
Συμπερασματικά, η συνάντηση Μητσοτάκη Πούτιν ήταν σημαντική. Συνιστά μια επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών, με αστερίσκους. Και είναι σημαντική η συνάντηση καθώς έγινε δια ζώσης - είχε καθυστερήσει ενάμισι χρόνο λόγω πανδημίας- διότι με προσωποκεντρικά καθεστώτα, όπως αυτό της Ρωσίας, έχει μεγάλη σημασία ο ηγέτης μιας χώρας να συναντάται πρόσωπο με πρόσωπο.
* O Kωνσταντίνος Φίλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1