Τ. Χατζηβασιλείου: Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η Τουρκία άλλαξε - Συζητάμε πάντα με θετική ατζέντα

Τ. Χατζηβασιλείου: Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η Τουρκία άλλαξε - Συζητάμε πάντα με θετική ατζέντα

Στην αυριανή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, τονίζοντας πως η συντήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο θα είναι μία σημαντική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ρεαλισμός αύριο. Θα καλωσορίσουμε τον Τούρκο πρόεδρο με αυτοπεποίθηση, έχοντας δεδηλωμένη ισχύ και εσωτερική πολιτική σταθερότητα. Είναι στοιχεία που μας βάζουν σε θέση ισχύος σε κάθε συζήτηση», ανέφερε συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA.

«Η ηρεμία στο Αιγαίο είναι πολύτιμη, όχι μόνο για τις δύο πλευρές, αλλά για την ευρύτερη γειτονιά μας. Δεν είμαστε αφελείς, δεν έχουμε αυταπάτες ότι η Τουρκία άλλαξε. Βλέπουμε ότι σήμερα μπορούμε να συζητήσουμε για όσα θέματα μπορούμε να συζητήσουμε, τη θετική ατζέντα δηλαδή. Εάν βρούμε κοινό τόπο σε μία σειρά από ζητήματα, όπως κλιματική κρίση, Πολιτική Προστασία, παιδεία, τουρισμός, εμπορικές σχέσεις, ακόμα και το μεταναστευτικό, θα ήταν θετικό».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, στόχος είναι να οικοδομηθεί σιγά σιγά η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις σε ζητήματα όπως τη διαμάχη Ισραήλ - Χαμάς, ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Στη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη θα συζητηθεί και το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και η διαφύλαξη αυτού του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπογράμμισε πως η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το μεταναστευτικό, ενώ αναφερόμενος στην επιθυμία των Τούρκων πολιτών για απελευθέρωση της Visa και επέκταση της άδειας παραμονής σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου όταν πρόκειται για μικρές αποδράσεις, είπε πως βρίσκεται υπό εξέταση.

«Αυτή η διαδικασία με το μεταναστευτικό έχει ευρωπαϊκή διάσταση και χρειάζεται να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων».