Με κίνδυνο ανατροπής των ισορροπιών στο Αιγαίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα καθώς η Τουρκία θα παραλάβει τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 από το 2018 έως το 2022.
Όπως αναφέρει σε δημοσιευμάτων η Καθημερινή της Κυριακής τα έξι πρώτα μαχητικά θα παραληφθούν το 2018 και το 2019, θα παραμείνουν στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πρώτοι Τούρκοι πιλότοι σε αυτά. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Τουρκία το 2020 προκειμένου να αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα εκπαιδευτών για τα υπόλοιπα 24 F-35 που θα παραλάβει η Άγκυρα έως και το 2022.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντά στις νέες προκλήσεις που διαγράφονται δηλώνοντας πως θα προχωρήσει στην προώθηση εκ παραλλήλου τόσο του αιτήματος για αναβάθμιση των F-16 σε F-16 Viper, όσο και της μελέτης που απαιτείται ως πρώτο βήμα για την απόκτηση F-35. Ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο στο αίτημα του κ. Καμμένου είναι το οικονομικών. Ο κ. Καμμένος έχει θέσει το θέμα στους Αμερικάνους ζητώντας την ενίσχυση αυτή στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας ανάλογης με αυτήν που έχουν συνάψει στο παρελθόν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Το συνολικό κόστος ανάπτυξης των F-35 υπολογίζεται από την Λόκχιντ Μάρτιν στα 50 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Άγκυρα η οποία έχει συμμετάσχει τόσο στο κόστος ανάπτυξης του μαχητικού όσο και στην κατασκευής του βρίσκεται στον πυρήνα του πολυεθνικού κονσόρτσιουμ που αναπτύσσει το πρόγραμμα JSF, βάσει του οποίου θα κατασκευαστούν περίπου 3.500 μαχητικά.
Η Τουρκία έχει, επίσης, συμφωνήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων για την εξοικείωση πιλότων με συστήματα του F-35, ενώ έχει προχωρήσει και σε συμφωνία με την Pratt & Whitney ώστε να καταστεί κέντρο συντήρησης, επιδιόρθωσης και κατασκευής του κινητήρα. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει στις τουρκικές εταιρείες έως και 12 δισ. δολάρια κέρδη τα επόμενα χρόνια.