Του Νίκου Μελέτη
Διπλωματικό σπριντ είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να κλείσει εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα και ενισχυμένη πολιτικά και απερίσπαστη από άλλα εμπόδια, να μπει στον χορό των διαπραγματεύσεων στην πιο κρίσιμη καμπή της προσπάθειας των 26 ετών για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Από χθες ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση J. Haan πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, όπου πριν μερικούς μήνες είχε ο ίδιος πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της πολιτικής σύγκρουσης και την διεξαγωγή εκλογών. Τώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος θέλει να στείλει το μήνυμα της στήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας με την τήρηση φυσικά των αναγκαίων προϋποθέσεων και μεταρρυθμίσεων. Αναμένεται με ενδιαφέρον βεβαίως η αναφορά του κ. Haan στο θέμα της ονομασίας (χθες δεν υπήρξε καμία αναφορά), καθώς όλο και λιγότερο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται στον όρο αυτό, προσδοκώντας να αυξήσουν την πίεση και προς την Αθήνα. Καθώς είναι προφανές ότι εάν διαπιστωθεί στην Έκθεση της Κομισιόν ότι η ΠΓΔΜ έχει επιτελέσει σημαντικά βήματα προόδου στις μεταρρυθμίσεις, στο κράτος δικαίου και στην ομαλή συμβίωσή των δύο εθνοτήτων, η πίεση θα στραφεί στην Ελλάδα ώστε είτε να συναινέσει στην λύση του θέματος της ονομασίας είτε να αποδεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την προσωρινή ονομασία…
Ο κ. Haan εξήρε την πρόοδο που επιτελείται στην ΠΓΔΜ δηλώνοντας ότι «μένει να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Κομισιόν θα συστήσει την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και «τα κράτη μέλη που αντιτίθενται θα αντιδράσουν θετικά σε αυτή την σύσταση». Ο κ. Zaev όταν ρωτήθηκε για το «εμπόδιο» του ονόματος, υποβάθμισε το ζήτημα δηλώνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν καλές σχέσεις και καλό κλίμα με την Ελλάδα και αυτό θα βοηθήσει την λύση του προβλήματος της ονομασίας.
Από χθες βρίσκεται στα Σκόπια για διήμερη επίσκεψη και ο Αλβανός πρόεδρος Ιlir Meta, σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού, καθώς ο σχηματισμός της κυβέρνησης Zaev στηρίχθηκε στη γνωστή ως «πλατφόρμα των Τιράνων». Πρόκειται για την πλατφόρμα που κατέστησε δυνατή την συνεργασία του κ. Zaev με τα αλβανικά κόμματα και την αποδοχή μιας σειράς αιτημάτων, όπως της καθιέρωσης της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στο κράτος. Ο κ. Meta στην συνάντηση του με τον Σκοπιανό ομόλογο του G. Ivanov εξέφρασε την στήριξη του στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και επέμεινε ότι είναι προτιμότερη η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών παρά η ανταλλαγή κατηγοριών για θέματα του παρελθόντος.
Ο πρωθυπουργός Ζ. Zaev μετά από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις με την Σερβία επισκέπτεται από χθες το Βελιγράδι και σήμερα από κοινού με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic θα προεδρεύσουν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των δυο υπουργικών συμβουλίων.
Την Πέμπτη στην Στρούμνιτσα πραγματοποιείται η πρώτη Διακυβερνητική συνάντηση ΠΓΔΜ -Βουλγαρίας υπό την προεδρία των Ζ. Zaev και B. Borisov κατά την διάρκεια της οποίας θα υπογραφούν δέκα συμφωνίες, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το α'' εξάμηνο του 2018, αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και να προαναγγείλει ουσιαστικά θετικές αποφάσεις για την χώρα αυτή, στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει τον Μάιο στην Σόφια.
Σε αυτό το κλίμα Σκόπια και Αθήνα προετοιμάζονται για την επανάληψη της διαδικασίας υπό τον Matthew Nimetz και τις συναντήσεις που θα έχει στις 11-12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες με τους δυο διαπραγματευτές, Αδ. Βασιλάκη και V. Naumovski αν και στις συνομιλίες αυτές περισσότερο θα επιχειρηθεί η επανατοποθέτηση του πλαισίου των συνομιλιών, παρά η κατάθεση νέας πρότασης για το όνομα.
Διαβάστε ακόμα:
- Και η εκκλησία της ΠΓΔΜ στο παιχνίδι: Ζητά υπαγωγή στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας
- Ν. Dimitrov: Διερευνητική η συνάντηση του M. Nimetz με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ