Η Ουάσινγκτον σκληραίνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας, θέτοντας ως βασικό σκοπό την άσκηση πίεσης για το θέμα της ψήφισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Βασικός μοχλός πίεσης, στην προκειμένη περίπτωση, είναι το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
Με δεδομένη τη νέα καθυστέρηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Λένας Αργύρη, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, ο Άντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία, σε μια ακόμη προσπάθεια να πειστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.
Αν δεν γίνει αυτό, οι Αμερικανοί προτίθενται να ειδοποιήσουν επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση προς την Ελλάδα ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.
Ο Μπλίνκεν άλλωστε έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν συνεχίσει η Τουρκία να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την Σουηδία.
Ε. Ζεμενίδης: Άμεσα τα F-35 στην Ελλάδα
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεμπλοκάρει η πώληση των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, όπως δήλωσε πρόσφατα στο Liberal ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας.
Ο ίδιος εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης, αναφέρεται στην αλλαγή κλίματος στην Ουάσιγκτον για τις ελληνικές θέσεις και τον Ερντογάν, ενώ μιλάει για τις γεωπολιτικές προκλήσεις.
«Ο ρόλος που διαδραματίζει ο Ερντογάν στη Γάζα, οι επιθέσεις στο Ισραήλ και η υποστήριξη της Χαμάς δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Η Τουρκία δεν παίζει σωστά τα χαρτιά της και κάνει λάθη. Περίμενα να τους δοθούν τα F-16 με την έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Από τον Ιούλιο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει κερδίσει τίποτα η Τουρκία. Και όσο υιοθετεί μια επιθετική στάση, τόσο θα χάνει περισσότερα από τις θέσεις της.
Εδώ και καιρό η Τουρκία τη μία ισχυρίζεται ότι θα προμηθευτεί αεροπλάνα από τη Ρωσία, την άλλη από τη Γαλλία. Γνωρίζουν και οι ίδιοι πως είναι κάτι δύσκολο αυτό, γιατί ο στόλος τους είναι ήδη F-16 και δεν μπορούν να αλλάξουν 100 αεροσκάφη τόσο εύκολα.», είχε πει στο Liberal.