Tι κρύβει το πολεμικό κρεσέντο του Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά

Tι κρύβει το πολεμικό κρεσέντο του Ερντογάν

O Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε μια μεγάλη διαπραγμάτευση με τη Δύση σε ό,τι αφορά το κουρδικό, τα F16 και τις οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο εντείνει την πολεμική φρασεολογία για να πιέσει τις ΗΠΑ και παράλληλα να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα της χώρας μας.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ιδιαίτερα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και αξιωματούχων. Ωστόσο, πιστεύω πως το σχέδιο του Ερντογάν είναι να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί με τις απειλές. Ειδικότερα, χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης στη Δύση, με την οποία έχει ανοιχτά διάφορα και σημαντικά ζητήματα. Ειδικότερα, με τις ΗΠΑ συζητά για την αναβάθμιση των F16, για την έγκριση επέμβασης στη Συρία έναντι των Κούρδων, ενώ με την Ευρώπη διαπραγματεύεται για ευνοϊκές οικονομικές σχέσεις. Παράλληλα ο Ερντογάν προσπαθεί να μην επιβληθούν κυρώσεις για τις ευνοϊκές σχέσεις που διατηρεί με τη Ρωσία.

Σε αυτήν λοιπόν τη σκακιέρα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα που χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης της Δύσης, ενώ παράλληλα αποσκοπεί να μας σύρει σε έναν διάλογο με στόχο να παραχωρήσουμε δικαιώματά μας. Η Ελλάδα είναι ένα μέρος των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τη Δύση. Επίσης, μέσω της πολεμικής ρητορικής που έχει υιοθετήσει επιχειρεί να αναγκάσει τη χώρα μας να μην προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που πιθανώς σχεδιάζει. Όπως είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ στα νότια και δυτικά της Κρήτης ή η επέκταση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 

Στην παρούσα φάση ο Ερντογάν έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και μάλλον δεν είναι στις προθέσεις του ένα θερμό επεισόδιο, αλλά να κάνει τις απειλές που εκτοξεύει, όσο πιο πραγματικές γίνεται. Την ίδια στιγμή θα επιθυμούσε να «γκριζάρει» περιοχές, τον ενδιαφέρουν τα δικαιώματα της Ελλάδας, να αναιρεθούν δηλαδή πιθανά ελληνικά δικαιώματα σε περιοχές του Αιγαίου.

Επειδή όμως οι ισορροπίες είναι εύθραυστες κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο. Άλλωστε, με τις εμπρηστικές δηλώσεις του έχει «πυρακτώσει» την τουρκική γνώμη. Για αυτό είναι πολύ δύσκολο έως τις εκλογές να κάνει στροφή και να διαπραγματευτεί επί ίσοις όροις με την Ελλάδα.

*O Σωτήρης Ρούσσος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Mεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ).