Τα γεγονότα και οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους για το ποιος πραγματικά ακολουθεί μια μειονοτική πολιτική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει σε ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στο ανθελληνικό αφήγημα και τη λίστα δήθεν παραβιάσεων που ανάρτησε νωρίτερα ο Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Χαρακτηρίζει οξύμωρο να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη, να επικαλείται τη Λωζάννη και να «κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000».
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει πως η Ελλάδα ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της μειονότητας η οποία, όπως τονίζει, «αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται».
Οι αριθμοί, συνεχίζει, «μιλούν από μόνοι τους» και «καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Καλούμε την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα», καταλήγει το ΥΠΕΞ.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη.
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη.
Η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.
Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται.
Είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.
Την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης».
Η δήλωση μιλάει από μόνη της
Όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ευελπιστούμε ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής.
Καλούμε την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα».
Η νέα επίθεση κατά της Ελλάδας
Νωρίτερα, επίθεση εξαπέλυσε στη χώρα μας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυριζόμενος ότι «επιμένει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
«Φιλοξενήσαμε τα αξιότιμα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Άγκυρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τσαβούσογλου. «Δεν αφήσαμε ποτέ μόνους στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ!»
Την ανάρτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ συνόδευε μάλιστα και μία λίστα με τις «παραβιάσεις», που – σύμφωνα με την Άγκυρα – διαπράττει η Ελλάδα σε βάρος της «τουρκικής» μειονότητας στην περιοχή.
Πιστός στο τουρκικό αφήγημα περί καταπάτησης δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης, γίνεται αναφορά από την παρεμπόδιση της χρήσης του χαρακτηρισμού «τουρκική», μέχρι το ότι δεν επιτρέπει στη μειονότητα την εκλογή των θρησκευτικών της εκπροσώπων.
Hosted esteemed members of Advisory Board of Turkish Minority of Western Thrace in #Ankara.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) December 8, 2022
#Greece persistently continues to violate the Lausanne Treaty and basic human rights of Turkish minority.
Our brothers in Western Thrace were never and shall never be alone! pic.twitter.com/ECsORb7U7J