Κανείς από τους 3.500 πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν στον Λίβανο (συν 1.500 εξαρτώμενα μέλη) δεν έχει καταθέσει αίτημα στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό για παροχή βοήθειας, ώστε να αποχωρήσει κάποιος από τη χώρα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Οι πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πανικός, ούτε φόβοι για ένα γενικευμένο χτύπημα ή σύρραξη, καθώς οι αψιμαχίες και οι πολεμικές ενέργειες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ τα τελευταία χρόνια καταγράφονται στις νότιες περιοχές της χώρας, στα σύνορα δηλαδή με το Ισραήλ.
Επίσης, εκτιμάται ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρξει κάποια επιθετική ενέργεια ή κλιμάκωση που θα συμπεριλαμβάνει τη Βηρυτό όπου και κατοικεί η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ελληνικής καταγωγής.
Σύμφωνα με την πρέσβη στο Λίβανο, η κατάσταση στα αεροδρόμια δεν είναι αυτή που μεταδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει η δημόσια τηλεόραση.
Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα επειδή έχουν μειωθεί οι πτήσεις και συνεχίζουν να ακυρώνονται πολλές πτήσεις ακόμα και σήμερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν επικρατεί πανικός ή πάρα πολύ μεγάλη τάση φυγής από τη χώρα.
Στο επιχειρησιακό κομμάτι, πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκεται, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δύναμης, ελληνική φρεγάτα, η οποία αν χρειαστεί θα συμμετέχει σε επιχείρηση εκκένωσης. «Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση σε αυτό το σημείο» αναφέρει η ίδια πηγή στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας ότι η οποιαδήποτε επιχείρηση εκκένωσης θα συμπεριλάβει και την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του Λιβάνου συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις μεταξύ της χώρας και του Ισραήλ, γνωρίζουν πώς να προστατευτούν, και κυρίως γνωρίζουν ποιες περιοχές συμπεριλαμβάνονται σε μια τέτοια πιθανή κλιμάκωση της κατάστασης.