Μετά την κλιμάκωση της έντασης στον Έβρο η Τουρκία δείχνει να αναζητεί το «θερμό επεισόδιο» ενώ συγχρόνως συνεχίζει την στρεψοδικία εις βάρος της Ελλάδας καθώς έφθασε να την κατηγορεί ότι παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα στο περιστατικό με την προσπάθεια εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού.
Η υπερπτήση των τουρκικών F16 στον Έβρο σε χαμηλό ύψος (μέχρι και 180 μέτρα από το έδαφος) παρενοχλώντας ελληνικό ελικόπτερο που επιχειρούσε στην περιοχή, η πτήση τουρκικών Drones κατά μήκος των ελληνικών συνόρων και η απόπειρα εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού, συνιστούν σοβαρή αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων καθώς μάλιστα το επεισόδιο στην Κω θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωη του ελληνικού πληρώματος.
Το θράσος της Τουρκίας μάλιστα. έφθασε στο σημείο να κάνει διάβημα στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Μ. Διάμεση , για παραβίαση των… τουρκικών χωρικών υδάτων και για προσαγωγή δημοσιογράφων στην περιοχή του Έβρου.
Όμως παίζοντας καλά το επικοινωνιακό χαρτί η τουρκική πλευρά, σχεδόν παρουσίασε το διάβημα της Αθήνας στον Τούρκο πρέσβη, ως…παράσταση του κ. Μπουράκ Οζουγκερκίν στο Ελληνικό ΥΠΕΞ για την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu έσπευσε μάλιστα να παρουσιάσει την κλήση του Τούρκου πρέσβη στο Ελληνικό ΥΠΕξ όπου ο γ.γ του ΥΠΕΞ Θ. Δεμίρης προέβη σε διάβημα, ως «συνάντηση αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας για να συζητήσουν την κατάσταση των μεταναστών στα σύνορα». Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι ο Τούρκος διπλωμάτης επεσήμανε στην Αθήνα ότι η «Άγκυρα δεν θα ανεχθεί πράξεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».
Και ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ δίσταζε να ανακοινώσει ότι είχε κληθεί στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης και αρκέστηκε στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Πέτσα, το Anadolu παρουσιάζει την τουρκική εκδοχή για την συνάντηση αυτή αλλά και για το επεισόδιο στην Κω.
Ζητώντας και τα ρέστα, μάλιστα, ο Τούρκος πρέσβης φέρεται να είπε στον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ, ότι το ελληνικό σκάφος ήταν αυτό που παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά σκάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο καθώς οι δραστηριότητες τους δεν εμπίπτουν στην «αβλαβή διέλευση» και η «απώθηση τους εμπίπτει στα καθήκοντα των τουρκικών αρχών βάσει του διεθνούς δικαίου».
Και εκθέτοντας για δεύτερη φορά τον συνομιλητή του ο κ. Οζουγκερκίν (καθώς ανάλογη διαρροή είχε κάνει και για προηγούμενο διάβημα που του είχε γίνει από τον κ. Δεμίρη) εμφανίζει τον ΓΓ του ΥΠΕΞ να «εκφράζει τις ανησυχίες του και να τονίζει ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί περισσότερες αντιπαραθέσεις...».
Γιατί εάν πράγματι είναι αυτό το μήνυμα που μετέφερε στον Τούρκο συνομιλητή του ο ΓΓ του ΥΠΕΞ τότε είναι απολύτως λανθασμένο και πρακτικά αντί για κατευνασμό μάλλον ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα.
Πέραν του ότι απαιτείται επίσημη διάψευση των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς ,θα πρέπει να υιοθετηθεί πιο επιθετική επικοινωνιακά πολιτική ώστε να μην προσφέρεται τόσο εύκολα η ευκαιρία στην Τουρκία να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και τα γεγονότα εις βάρος της χώρας μας.
AP Photo/Emrah Gurel