Έχοντας ξεπεράσει τα 2 εκατ. εμβολιασμούς στην Ελλάδα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά, δεχόμενο ισχυρούς κλυδωνισμούς από την βροχή των ακυρώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στα ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς οι πολίτες έχουν μπερδευτεί με τα όσα ακούνε για τις σπάνιες παρενέργειες του.
Την σύγχυση του κόσμου μεγαλώνει η αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος, με κάθε χώρα της Ευρώπης να αποφασίζει μόνη και ξεχωριστά τι θα κάνει, με συνέπεια να δημιουργείται μια Βαβέλ διαφορετικών φωνών και τοποθετήσεων.
Για παράδειγμα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Εσθονία χορηγούν το εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών, η Ισπανία μόνο σε άτομα ηλικίας 60 -65 ετών, η Φιλανδία, η Σουηδία και η Λιθουανία σε άτομα άνω των 65 ετών, η Μ. Βρετανία σε άτομα άνω των 30 ετών και η Δανία πάγωσε τελείως τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα για κάθε ηλικία.
Να θυμίσουμε πως πριν λίγο καιρό το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγούνταν μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών (το αντίστροφο με ότι ισχύει τώρα), γιατί δεν είχαν περιληφθεί ηλικιωμένοι στις πρώτες κλινικές μελέτες και δεν υπήρχαν ευρήματα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Στην Ελλάδα, αναμένοντας μέσα στην ημέρα την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το αν θα υπάρξει κάποιος ηλικιακός περιορισμός στην χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, από τους 57.000 covid εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο κάθε ημέρα μόλις οι 10.000 γίνονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Οι αδιάθετες δόσεις -για να μην χαθούν-προσφέρονται ήδη μέσω μηχανισμού αναπλήρωσης σε ανθρώπους που έχουν κλεισμένο ραντεβού για αργότερα, ώστε να εμβολιαστούν ταχύτερα και σε εκπαιδευτικούς, που ωστόσο επειδή είναι στην πλειονότητα τους γυναίκες κάτω των 60 ετών, δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν στον μηχανισμό αναπλήρωσης συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις, που θα επιθυμούσαν να εμβολιαστούν εν όψει του ανοίγματος της εστίασης και του τουρισμού.
Αναφερόμενος στις φήμες για μαζικές ακυρώσεις των ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca, o πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι είναι βάσιμες, καθώς αυτές τις ημέρες οι γιατροί δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα από ασθενείς, συγγενείς και γνωστούς τους, που τους υποβάλλουν καθημερινά το ίδιο ερώτημα, αν δηλαδή είναι ασφαλές να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο και τους μεταφέρουν τις ανησυχίες τους για τα περιστατικά των σπάνιων θρομβώσεων.
Για τις συνέπειες αυτών των αναταράξεων ο κ. Εξαδάκτυλος υπογραμμίζει πως κάθε εμπόδιο στην διενέργεια των εμβολιασμών καθυστερεί την πραγματοποίηση του προγράμματος και συνεπώς καθυστερεί και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος (δηλαδή την δημιουργία του τείχους της ανοσίας).
Μικρά και προσεκτικά βήματα στην άρση των περιορισμών
Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα και τις δυνατότητες αναπροσαρμογής τους, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που είναι και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θυμίζει ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας οδηγεί σε κάποια επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας και ακριβώς επειδή την εικόνα της επιβάρυνσης την παίρνουμε από 12 έως 20 μέρες μετά το άνοιγμα θα πρέπει να βαδίζουμε με πολύ προσεκτικά και αργά βήματα για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει τον φόβο να μη γίνουμε Μπέργκαμο ή Πορτογαλία. Η Πορτογαλία είναι μια χώρα που στη διάρκεια των Χριστουγέννων άνοιξε με άναρχο τρόπο όλη την εστίαση και τα περισσότερα καταστήματα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων.
Δεν θέλουμε να πλημμυρίσει η Ερμού με χιλιάδες άτομα….
Για τις μετακινήσεις, ένα θέμα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγεί πως δεν βιάστηκε η Επιτροπή να απελευθερώσει τις διαδημοτικές μετακινήσεις εντός του μητροπολιτικού ιστού και για τις καθημερινές, καθώς αυτό που φοβούνται είναι μη βρεθούνε ταυτόχρονα κάποιες χιλιάδες κόσμου στην Ερμού. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να μην παρατηρηθεί συνωστισμός στις μεγάλες οδικές αρτηρίες.
Το Σαββατοκύριακο επειδή ο κόσμος εκτονώνεται, πηγαίνοντας προς παραλίες, πάρκα και ορεινούς δεν υπάρχει ανάλογος κίνδυνος και γι’ αυτό επιτράπηκε η διαδημοτική μετακίνηση. Επίσης τις καθημερινές το ραντεβού με την τρίωρη διάρκεια προσφέρει τη δυνατότητα να απλωθούν οι μετακινήσεις του κόσμου αφού ο καθένας θα διαλέξει διαφορετικό τρίωρο για να κάνει τα ψώνια του δεν θα συμπέσουν όλοι μαζί.
Σχολεία με εκ περιτροπής λειτουργία ή ανοιχτά για το μάθημα της γυμναστικής
Για τα σχολεία, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος παραδέχεται ότι είμαστε η χώρα που τα άφησε πάρα πολύ καιρό κλειστά και εξηγεί πως υπήρχαν τρόποι εναλλακτικής λειτουργίας, ο καθένας βέβαια και με το τίμημα του.
Αντί να έχουμε για έξι μήνες τα σχολεία κλειστά θα μπορούσαμε για παράδειγμα να πηγαίνουν οι μαθητές κάθε τάξης εναλλάξ σχολείο, μια εβδομάδα η μια τάξη και μια εβδομάδα η άλλη τάξη, ώστε τα παιδιά να έχουν καθίσει σπίτι 3 μήνες αντί για 6. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόστηκε στο Βέλγιο, το οποίο ωστόσο πλήρωσε και υψηλό «φόρο» με 23.000 νεκρούς.
Μία άλλη πρόταση που είχε ο ίδιος κάνει στα τέλη Φεβρουαρίου αντιλαμβανόμενος πλήρως το γεγονός ότι υπάρχει έλλειμμα αθλητικής δραστηριότητας στα παιδιά ήταν να άνοιγαν τα σχολεία μόνο για τη γυμναστική με μέτρα προστασίας ώστε τα παιδιά να μπορούν τουλάχιστον να μη χάνουν την επαφή τους με την άσκηση για τόσο μεγάλο διάστημα μηνών.
Σε ό,τι αφορά τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις για το Πάσχα είναι ακόμα νωρίς για προβλέψεις. Η επιτροπή είναι προσεκτική καθώς πρέπει να διαπιστωθεί ότι είμαστε σε φάση ύφεσης της πανδημίας και ότι έχουμε περάσει την κορύφωση, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ, το πρόβλημα δεν το έχουμε περάσει, το πρόβλημα είναι εδώ και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά που συνέβησαν σε χώρες δίπλα μας (αναφερόμενος στην Ιταλία και στην Πορτογαλία) μπορούν ανά πάσα στιγμή να συμβούν και εδώ.